Home Programma Wetenschap Aan Zee: Milieu en klimaatverandering

Wetenschap Aan Zee: Milieu en klimaatverandering

KVAB/TAZ

Vorig jaar was met gastcurator en toenmalig rector van de VUB Caroline Pauwels wetenschap alomtegenwoordig op TAZ. En ook deze zomer kan je je laten meeslepen door tal van boeiende feiten én vragen. Vertrekken doen we vanuit actuele problemen met een sterke maatschappelijke relevantie, en hoe de natuurwetenschappen misschien een oplossing in zich dragen. Vlaamse topwetenschappers doen het uit de doeken, een moderator leidt alles in goede banen.

Wetenschap Aan Zee is een samenwerking tussen TAZ en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, die met 250 jaar op de teller net als TAZ feest viert!

De gezondheid van de zee
De zee speelt een grote rol in ons welzijn, gaande van gezonde lucht en beweging tot voedselvoorziening. Hoe zit het met de gezondheid van de Noordzee voor onze kust? Kan de zee nog veilig en voldoende voedsel leveren? Hoe zit het met de aanwezigheid van microplastics in de Noordzee? Welke acties moeten ondernomen worden?

MET: prof. Colin Janssen (hoogleraar Ecotoxicologie en Marine Ecologie UGent) en ook verbonden aan VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) in Oostende.
MODERATOR: prof. Dirk Verschuren (hoogleraar, bioloog en paleoklimatoloog, UGent).

De gezondheid van de bossen
Natuur en biodiversiteit zijn cruciaal voor de gezondheid van de mens, maar door de klimaatverandering staat de biodiversiteit sterk onder druk, ook bij ons. Welke rol speelt biodiversiteit nu juist in onze bossen en wat zijn de implicaties van het verlies ervan? En welke maatregelen kunnen we nemen om het verlies tegen te gaan?

MET: prof. Kris Verheyen (hoofd Labo Bos & Natuur UGent en voorzitter van BOS+).
MODERATOR: prof. Dirk Verschuren (biologie, UGent).