Theater aan Zee investeert verder in de toegankelijkheid van het festival en wil daarin blijven groeien.

Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers

Voor deze editie zetten we extra in op het toegankelijk maken van de vele TAZ-locaties voor rolstoelgebruikers, inclusief Café Koer en de WonderWaai. Op de programmapagina kan je de voorstellingen filteren op toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Zo krijg je meteen een eerste indruk van het programma afgestemd op jouw wensen.

Violin Phase Anne Teresa De Keersmaecker 1 Ilse Philips 28juli2021 hires
© Ilse Philips

Heb je vragen over de toegankelijkheid van het festival of assistentie nodig?

 • je wil de voorstelling vanuit je rolstoel volgen?
 • je hebt assistentie nodig bij het reserveren van een voorstelling?
 • Je wil een gratis begeleidersplaats reserveren?
 • Er is ruimte nodig voor een hulphond?

Stuur een mailtje met jouw vragen naar toegankelijkheid@theateraanzee.be en we helpen je graag verder.

Café Koer

Café Koer is de centrale ontmoetingsplaats van het festival. We willen dan ook dat iedereen er zich volop welkom kan voelen.

Café Koer is voorzien van hellende vlakken, een verlaagde balie aan het infopunt en verlaagde toog aan de bar. Daarnaast vind je er ook een ruim, toegankelijk toilet. Verder is de weg richting het infopunt, de bar en het toilet voorzien van geleidelijnen voor de taststok.

De cocktailbar en artiestenonthaal vind je op de eerste verdieping van Café Koer. Om die te bereiken is er zowel een trap als lift voorzien. Indien je graag gebruik maakt van de lift, kan je steeds sfeerbeheermedewerkers aanspreken. Zij helpen je met plezier verder.

De WonderWaai

De WonderWaai is dé vrijplaats voor kinderen en families in het Leopoldpark, naast Café Koer. Ook deze locatie proberen we zo toegankelijk mogelijk te maken.

Het parcours van de WonderWaai is afgebakend met toegangspoortjes voorzien van gekleurde lintjes. Die vind je in het hele park bij elke ingang. Als je dus binnen de poortjes blijft, weet je dat je in de WonderWaai bent.

De route van de WonderWaai heeft bewegwijzering naar de verschillende locaties in het park.

Het volledige parcours van de WonderWaai is rolstoeltoegankelijk, met uitzondering van de Sharona over ’t water en de route tussen De Berg en Café Koer. In dit laatste deel van het parcours zit een reeks trappen. De brug over het water en de trappen kunnen vermeden worden door de route langs het water te volgen.

Andere locaties

Theater aan Zee gaat door op meer dan 25 verschillende locaties, waardoor wij niet altijd een volwaardige toegankelijkheid kunnen garanderen. Daarom adviseren we de bezoeker met noodzakelijke behoeftes de toegankelijkheidsmail of -lijn van TAZ te contacteren. Zo kunnen we alles in het werk stellen om de basistoegankelijkheid of extra assistentie te voorzien.

Infopunt op Café Koer

Wie meer uitleg wil over de toegankelijkheid van het festival, Café Koer of WonderWaai, kan vanaf de start van het festival aan het infopunt van Café Koer (10u - 21u) terecht met vragen.

Stiltekamer

Zetel aan het venster in de kamer

Nood aan wat rust binnen het ‘gezoem’ van TAZ? In samenwerking met BlinkOut vzw voorzien we dit jaar een Stiltekamer op TAZ. Een veilige plek waar je tussen de stroom van activiteiten en de festivalsfeer door even tot rust kan komen. Een rustpunt waar de mallemolen even kan vertragen, waar je terug op eigen ritme kan komen. Een oplaadplek voor iedereen die daar nood aan heeft.

De stiltekamer bevindt zich in de Foyer Kleine Post, op wandelafstand van Café Koer en de WonderWaai. De Stiltekamer is tijdens TAZ gratis doorlopend open.

Attenties stilteruimte:

 • Respecteer de stilte
 • Zorg ook voor rust in jouw bewegingen
 • Stoor anderen niet, zet elektronica op stil
 • Verlaat de ruimte voor een (gsm)gesprek
 • Drink gerust wat water, maar eet liever elders
 • Draag zorg voor de ruimte en het materiaal
 • Laat de ruimte proper achter, neem je afval mee


Meer info over BlinkOut of een stiltekamer vind je op www.blinkout.be.

Taaliconen

Bij de meeste voorstellingen op onze website staan er taaliconen vermeld. De taaliconen zijn een hulpmiddel voor bezoekers die Nederlands leren en geven aan hoe goed Nederlands je moet kennen om comfortabel deel te nemen aan een activiteit. Op de programmapagina kan je de voorstellingen filteren op taalniveau aan de hand van de taaliconen.

De iconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

De legende vind je hieronder:

Taaliconen R30 G157 B202

Taalicoon 1: je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Taalicoon 2: je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Taalicoon 3: je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen

Taalicoon 4: je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed

Een veilig festival

Theater Aan Zee wil een plek zijn waar iedereen zich veilig, welkom en comfortabel voelt. Een plek waar niemand gediscrimineerd, bekritiseerd of geïntimideerd wordt en waar persoonlijke grenzen gerespecteerd worden. Waar iedereen zichzelf kan zijn, en welkom is, ongeacht geslacht, gender, oriëntatie, cultuur, religie, etniciteit of beperking.

Weet dat je steeds terecht kan bij onze TAZ-medewerkers die herkenbaar zijn aan hun blauwe TAZ t-shirt. Op Café Koer vind je ook steeds onze sfeerbeheermedewerkers. Spreek ook hen gerust aan!