Home Programma Wetenschap Aan Zee: Energie

Wetenschap Aan Zee: Energie

KVAB/TAZ

Vorig jaar was met gastcurator en toenmalig rector van de VUB Caroline Pauwels wetenschap alomtegenwoordig op TAZ. En ook deze zomer kan je je laten meeslepen door tal van boeiende feiten én vragen. Vertrekken doen we vanuit actuele problemen met een sterke maatschappelijke relevantie, en hoe de natuurwetenschappen misschien een oplossing in zich dragen. Vlaamse topwetenschappers doen het uit de doeken, een moderator leidt alles in goede banen.

Wetenschap Aan Zee is een samenwerking tussen TAZ en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, die met 250 jaar op de teller net als TAZ feest viert!

Kernfusie
Naast het onderzoek naar alternatieve vormen van energie (wind, zon), wordt er ook vooruitgang geboekt in de wereld van de kernenergie. Zo zou men op termijn toch komen tot veilige kernenergie, meer bepaald met kernfusie. Wat is de stand van zaken? Zijn er nu doeltreffende opwekkingsmethoden gevonden of zal dit nog vele decennia duren? En wat met de veiligheid?

MET: prof. Jozef Ongena (onderzoeksdirecteur van het Laboratorium voor Plasma Physica van de Koninklijke Militaire School).
MODERATOR: prof. William D'Haeseleer (Gewoon Hoogleraar mechanica en energieconversie, KUL).

Waterstof
Nog een andere veelbelovende manier om energie op te wekken is waterstof. Wat zijn de natuurlijke processen die aan de grondslag liggen? Welke doorbraken zijn er en welke beperkingen moeten nog overwonnen worden?

MET: prof. Johan Martens (Gewoon Hoogleraar Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse, KUL).
MODERATOR: prof. William D'Haeseleer (Mechanica en Energieconversie, KUL)