Wetenschap Aan Zee: AI en datawetenschap
KVAB/TAZ
Vorig jaar was met gastcurator en toenmalig rector van de VUB Caroline Pauwels wetenschap alomtegenwoordig op TAZ. En ook deze zomer kan je je laten meeslepen door tal van boeiende feiten én vragen. Vertrekken doen we vanuit actuele problemen met een sterke maatschappelijke relevantie, en hoe de natuurwetenschappen misschien een oplossing in zich dragen. Vlaamse topwetenschappers doen het uit de doeken, een moderator leidt alles in goede banen.
Wetenschap Aan Zee is een samenwerking tussen TAZ en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, die met 250 jaar op de teller net als TAZ feest viert!
Data en prognoses voor de toekomst
De sterke opkomst van AI heeft vooral te maken met het gebruik van statistische ‘machine learning’, die voorspellingen kan maken op basis van patronen afgeleid uit grote hoeveelheden data. Hoe werken die technieken? Worden ze steeds goed toegepast? Wat zijn de limieten? In hoeverre kunnen we die technieken gebruiken om prognoses te maken over hoe de wereld, economisch en maatschappelijk, op lange termijn zal evolueren?
MET: prof. Ann Dooms (Prof. Vakgroep Wiskunde en Data Science (WIDS) VUB).
MODERATOR: Prof. em. Luc Steels (emeritus gewoon hoogleraar AI Lab, VUB).
‘Sociale’ robots
Over robots en zelfrijdende auto's horen we regelmatig zeer optimistische berichten. Zijn die realistisch? En wat moeten we denken van 'sociale' robots met menselijke vormen die de indruk geven dat ze je kunnen helpen of zelfs met je kunnen praten? Zulke robots zie je ondertussen al in sommige winkels en zelfs in zorgcentra. Hoe werken die? En wat hebben robotbouwers nog allemaal in petto voor ons?
MET: Prof. Tony Belpaeme (IDLab-Imec, UGent).
MODERATOR: Prof. em. Luc Steels (AI Lab, VUB).