Home Programma Boekvoorstelling: De draaischijf/WIL

Boekvoorstelling: De draaischijf/WIL

Tom Lanoye/Jeroen Olyslaegers

Literatuur

Een auteur, een boek en een publiek! De perfecte blend om dieper in de letteren te duiken.

In De draaischijf, de nieuwe roman van Tom Lanoye over de periode vóór, tijdens en lang na WO II, raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie. Alex Desmedt is bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de oorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomfen, mede dankzij zijn vrouw, sterspeelster Lea Liebermann. Maar dan breekt de bezetting uit.

‘Bevlogen, duidelijk in zijn stellingname en stof tot discussie. De Vlaamse literatuur heeft er opnieuw een referentiewerk bij.’ (Het Nieuwsblad)

WIL (2016) van Jeroen Olyslaegers speelt zich af in Antwerpen tijdens WO II. Hoofdpersonage Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden als hulpagent. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, tussen verzet en collaboratie, probeert hij te overleven, terwijl de jacht op de joden onverminderd verder gaat. WIL is een brutale, ambitieuze en veelzijdige roman waarin niemand de dans ontspringt. Het boek werd o.a. bekroond met de Fintro-literatuurprijs van jury én publiek in 2017, de F. Bordewijkprijs, de Ultima-prijs.

Dr. Koen Aerts, historicus en o.a. bekend van de Canvas-reeks ‘Kinderen van de collaboratie’ begeleidt het gesprek.
Muzikale omlijsting: Derek.

Tickets voor Boekvoorstelling: De draaischijf/WIL

 • vr 29/07
  15:00
  60'
  € 11.00
  sold out
  Bekijk meer data