Kabinet Jong Werk is het online platform van TAZ voor jonge makers. Via dit platform willen we jonge makers informeren over wat we vanuit TAZ organiseren maar ook wat er in de sector leeft. Het is dus een informatief platform die voor- en nazorg biedt voor alle jonge makers los van de selectie voor het festival.

Groepsgesprekken

Graag gaan we actief in dialoog met de scholen omdat we voelen dat de stap van school naar sector niet evident is. We willen graag mee bruggen bouwen. Wil je dat de programmator Jong Werk even langskomt op de opleiding voor een klassikaal gesprek? Dat kan. Maak een afspraak via: dominique.c@theateraanzee.be

Niet enkel kunnen we elkaar leren kennen, studenten kunnen ook hun zorgen en gedachten delen. Wij nemen het mee naar ons beleidsplan en visie ontwikkeling.

Creatiebeurs locatietheater Jonge Makers 2024

Ben jij een jonge maker die in 2024 afstudeert en een locatievoorstelling wil creëren? Dan is deze creatiebeurs iets voor jou!

Welke projecten komen in aanmerking?

- Projecten die een duidelijke finaliteit hebben (afgewerkt resultaat), aantrekkelijk zijn voor een breed publiek en specifiek gemaakt zijn als locatietheater (of naar locatie kunnen worden vertaald). Dat wil zeggen: projecten die expliciet inzetten op een buiten- of binnenlocatie (loods, woonzorgcentrum, de duinen, een kerk, de vloedlijn, woonblok, dakterras…) en technisch rekening houden met de mogelijkheden binnen die context. Projecten voor black box voorstellingen komen dus NIET in aanmerking.
- Projecten die in de zomer van 2025 of in de zomer 2026 gepresenteerd kunnen worden op Theater Aan Zee op locatie.
- Financieel en strategisch haalbare projecten.

Wat is die creatiebeurs? 

- Een financiële bijdrage van 10.000 euro; voorzien door SABAM for Culture en Theater Aan Zee. 
- Twee weken residentie in De Grote Post van Oostende. 
- Een plek in de het programma van Theater Aan Zee (uitkoopsom is niet meegerekend in de beurs en wordt bovenop de beurs afgesproken met team van TAZ).
- Ondersteuning door de programmator Jong Werk van TAZ, zowel op inhoudelijk als strategisch niveau en waar dat gewenst of nodig is.

Wat moet je doen om een aanvraag in te dienen en wie beoordeelt de aanvraag?

- Schriftelijke pitch waarin je antwoord geeft op onderstaande vragen, (maximum 2 pagina’s, Calibri 12)

1. Omschrijf je locatieproject (wie, wat, waarom, hoe).
2. Omschrijf waarom dit project specifiek past binnen de vooropgestelde locatie en waarom dat een meerwaarde is in de beleving van zowel makers als publiek.
3. Geef een korte omschrijving van positionering en samenwerkingen.
4. Projectplanning (welke fase wanneer).
5. Maak een beknopte begroting.
6. Mail je aanvraag naar dominique.c@theateraanzee tegen de vastgelegde deadline van 14 juni.

- Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd om live te pitchen tijdens het TAZ festival 2024 op 10 augustus om 10u in De Grote Post.

- Deadline voor het indienen van de aanvraag: vrijdag 14 juni 2024. Op 28 juni krijgen de geselecteerde projecten bericht en een uitnodiging om te komen pitchen tijdens het TAZ#2024 op 10 augustus om 10u in De Grote Post. De bekendmaking van de winnaar van de beurs is diezelfde dag om 18u op de officiële slotavond van TAZ.

- De aanvraag zal beoordeeld worden door de programmator van Jong Werk TAZ Dominique Collet, locatiedramaturg TAZ Gilles Pollak, coördinator van de residentiewerking van De Grote Post Pascal Lervant en artistieke coördinator van De Grote Post Liv Laveyne. Zij selecteren maximum 4 projecten die uitgenodigd worden om hun project te komen pitchen.

- Op 10 augustus wordt een interne jury (artistiek team van TAZ en DGP) aangevuld met externe juryleden naast Sylvie Godefroid/Nele Muylaert van SABAM.

Interesse? Lees dan zeker ook het reglement van de Creatiebeurs en aarzel niet om contact op te nemen met dominique.c@theateraanzee.be

Open calls

Hieronder verzamelen we interessante evenementen en “open calls” van de sector voor Jonge Makers. Wil je jouw evenement, activiteit of Open Call op onze website? Stuur ons gerust een mailtje.


Open Call: Eigen Kweek

Voor seizoen 2024/2025 gaat Eigen Kweek opnieuw op zoek naar jonge makers en aspirant zakelijke leiders. Ben je een jonge podiumkunstenaar of aspirant zakelijk leider in de culturele sector met minder dan 3 jaar ervaring? Heb je een sterk idee voor een podiumproductie in (muziek)theater, performance, of circus?

Schrijf je dan in voor Eigen Kweek, een ontwikkelingstraject waarin we jonge makers matchen met aspirant zakelijk leiders om samen een productie te realiseren. Je krijgt ondersteuning, tijd, ruimte, en een budget voor je creatie. Na afloop van het creatieve proces maak je een tournee langs verschillende cultuurcentra. 

Meer info via www.eigen-kweek.be/open-call


Fundamentele Gesprekken, luister en leer

Fundamentele gesprekken is een podcast van Festival Cement. Lotte Lola Vermeer gaat met experts uit de podiumkunsten in gesprek over actuele thema’s en vraagstukken. Van de inrichting van toneelopleiding tot de vraag hoe je je als freelancer in de kunsten staande houdt. Met relevante inzichten en verfrissende uitwisselingen werpt elk gesprek een nieuw licht op de veranderende podiumkunsten.

Luister naar alle gesprekken via https://www.festivalcement.nl/fundamentele-gesprekken

Summer School - Kunstkritiek

Etcetera en rekto:verso slaan de handen in elkaar voor een Summer School kunstkritiek. Acht schrijvers gaan tijdens Theater Aan Zee en Het TheaterFestival naar voorstellingen kijken en kruipen vervolgens in hun pen. Gevoed door gesprekken met de andere deelnemers, inspiratiesessies en feedback van de redactie zetten ze hun eerste stappen als recensent en essayist. Tijdens de eerste module bij TAZ#2023 schreven ze over het werk van jonge makers. Hun teksten vind je hier!


Bijkomend onderzocht Catalina Strauss (TAZ Youth) ook hoe ze dit Jong theaterwerk kon omzetten in stille beelden. Het resultaat vind je hieronder: "Een mengeling tussen momentopnames en herinneringen aan beelden die mij zijn bijgebleven."

S
DF
© Catalina Strauss

Contact

Dominique Collet
dominique.c@theateraanzee.be