Christophe Busch

NEEM ME MEE met Christophe Busch

Literatuur/reflectie
Christophe Busch
© Dirk Vertommen

Vorig jaar werden de Raak Me-sessies in het leven geroepen en dit jaar willen we dat nieuwe literaire concept nog verder uitdiepen. Deze keer onder de noemer NEEM ME MEE. We zoeken het kruispunt op waar schrijvers, activisten, denkers, kunstenaars en twijfelaars van deze tijd elkaar ontmoeten. Ze nemen het publiek mee naar dat wat hen verbindt met het verleden en trekt naar de toekomst. Via literaire omwegen, filosofische dwalingen en diepgaande gesprekken komen we op thema`s die steeds gelinkt zijn aan ons centrale thema.

Annick Ruyts gaat in gesprek met criminoloog en schrijver Christophe Busch die net zijn vuistdik boek De duivel in elk van ons publiceerde. Farnoosh Khodadadeh voegt een muzikale dimensie toe aan het gesprek.

In dit boek gaat hij uitgebreid in op de vragen die hij en zoveel mensen zich stellen. Hoe kunnen schijnbaar gewone mensen verworden tot daders van vreselijke misdaden, zoals foltering, uitroeiing, aanslagen, oorlog? Wat drijft mensen ertoe om te radicaliseren en buitengewoon ‘duivels’ kwaad te gaan bedrijven? Is het kwaad iets wat je erft? Zit het in je genen? Geven we het (onbewust) door? Kunnen we de ketting stoppen?

Busch stelt niet alleen vragen, hij geeft ook antwoorden. Over hoe men dader wordt en dat niet een eenzijdig proces is. Over hoe iets als de Holocaust ook in de toekomst nog kan gebeuren. Over hoe je als samenleving kan voorkomen dat mensen duivels worden. Over hoe we kunnen in een polariserende samenleving, over politieke, sociale en religieuze transgenerationele grenzen heen.

Christophe Busch is criminoloog en historicus gespecialiseerd in het onderzoek naar collectief geweld. Hij leidde tot 2019 het museum van de Kazerne Dossin en is nu directeur van het Hannah Arendt Instituut rond diversiteit en burgerschap. Hij is Vlaams expert nummer 1 op vlak van collectief geweld.

Farnoosh Khodadadeh groeide op in een familie die literatuur en muziek zeer belangrijk vond. Als kind van de oorlog vond ze troost en verlichting in de betovering van klanken en woorden, die haar ziel heling schonken. Zij speelt Daf - een percussie-instrument - sinds haar 14 jaar en won daarmee al prijzen in Iran. Ze werkt als verpleegkundige op de dienst Intensieve Zorg bij UZ Gent en combineert zorg en muziek voor haar patiënten. Met hart en ziel duikt ze in de rauwheid en schoonheid van haar job, en bij uitbreiding van het leven. Bij het grote publiek werd ze bekend door haar optreden in het televisieprogramma Radio Gaga tijdens de covidpandemie.

Annick Ruyts werkte 33 jaar voor Eén en Canvas als reporter, (eind)redacteur en presentator. Na haar ontslag bij VRT schreef ze het boek Bedank voor bewezen diensten, een pleidooi voor menselijk ontslag. Annick modereert, presenteert en geeft lezingen.

Meer info
Credits
SPREKERChristophe Busch
MODERATORAnnick Ruyts

Tickets

di
06.08
Koop tickets