31.07.2024

Dagklap 1: TAZ neemt je mee

Theater Aan Zee opent haar deuren

Zitplaatsen zijn afgestoft, lampen hangen in de hoogste torens, rekwisieten rollen de scène op, Ensor is opgeboend en heerlijke schaduwplekjes zijn helemaal klaar om jullie te omarmen. Net als wij! Theater Aan Zee neemt je vanaf vandaag mee over golven en generaties, van de scheepswerf tot het strand en De Grote Post. Oostende is klaar om het podium te zijn van TAZ#2024.

TAZ23 cafékoer ingebaes 20230726 5
© Inge Baes

Aftrappen doen we met de betoverende voorstelling Ne Mobliez Mie van Toneelhuis | FC Bergman, waarna je je tot en met 10 augustus kan laten overspoelen door een golf aan prachtige voorstellingen. Bezoek zeker ook eens Café Koer, nu of op een van de volgende dagen. Wij kunnen alvast niet wachten, tot snel en hartelijk welkom!

We zijn wie we zijn

Ik was 3, mijn opa 68 en samen zagen we, met veel sneeuw en in zwart-wit, hoe Eddy Merckx de Tour won. 3 dagen later reed ik zonder steunwielen en moesten mijn ouders een nieuwe fiets kopen. Het zijn mijn vroegste jeugdherinneringen. We zijn wie we zijn door wie we gekend hebben en kennen, al generaties lang. Binnen 10 dagen begraven we onze tijdscapsule, voor 100 jaar. Wie zal ze openen? Een van onze nakomelingen of een door AI aangestuurde robot? Of is die robot ook een van onze nakomelingen en is die op dat moment aan het vechten voor gelijkwaardigheid? Is er eigenlijk iets dat nooit verandert, van generatie op generatie? Misschien kom je het antwoord wel te weten in een van onze vele voorstellingen, NEEM ME MEEs, optredens en workshops of aan de toog van Café Koer. Welkom op TAZ#2024!

Boy, algemene leiding TAZ

Golfbrekers De Tijd c Thomas Nolf
© De Tijd - Thomas Nolf

Golfbrekers creëren uitdagende onderstroom

Neem me mee, over golven en generaties. Met die spreuk wil TAZ#2024 meer dan ooit verbinden. Een brug slaan tussen verhalen en talen, maar bovenal tussen verschillende generaties. Twee golfbrekers, Danny Ronaldo en Zindzi Tillot Owusu, fluisteren het TAZ-team de weg, sturen bij en brengen ons verder dan de vloedlijn. Ze openen niet alleen het festival deze avond, maar zijn ook te zien in voorstellingen op TAZ!

Opgegroeid tussen kleurrijke circustenten is Danny Ronaldo als telg van de Ronaldofamilie gepokt en gemazeld in de circuswereld. Drie generaties kunst-en-vliegwerk nemen hun intrek in het Leopoldpark. Ze kamperen in hun buitengewone woonwagens waar ze met warme gastvrijheid een luisterend oor bieden aan al wie meegenomen wil worden. Circus Aan Zee! Daarnaast trapt Danny op zaterdag 3 augustus feestelijk de WonderWaai op gang met scènes uit zijn memorabele voorstelling La Cucinema Dell’Arte en is hij ook te gast met de familievoorstelling Doe de groeten aan de ganzen.

Een tweede golfbreker die vastgeroeste dijken openbreekt en ons met verfrissende ideeën overspoelt, is Zindzi Tillot Owusu. De dichter, actrice en audiomaker die japanologie en woordkunst studeerde, belichaamt een jongere generatie aan creatieve talenten die het gesprek met aangaan. Haar eigen werken, zoals Malinconico te zien op TAZ#2024, voelen in haar eigen woorden aan als ‘melancholische feverdreams met scherpe randjes’ het dichtst in de buurt. Verder cureert ze dit jaar samen met de Flemish Review de la Poëzie (nagelnieuw literair nieuwsbrieftijdschrift) een NEEM ME MEE in KAAP.

Onze Golfbrekers openen Theater Aan Zee officieel vanavond, woensdag 31 juli, in het Kursaal. Lees hun interview in De Tijd.

Cindy Godefroi op Radio 1

Genoeg gelezen? Luister hier naar Cindy Godefroi, artistiek leider van Theater Aan Zee, die vertelt wat er allemaal te doen zal zijn.

Jong Muziek herovert Fort Napoleon

TAZ#2024 geeft dit jaar niet alleen voor theater ruimte aan jongere generaties, maar doet dat ook voor het krachtige muziekluik. Fort Napoleon is dit festival het strijdtoneel voor het jeugdige geweld aan jonge artiesten, samengesteld door Kapinga Geysel. De volgende Benjamins verschijnen om de beurt om 11:30 op het appel.

Hanneke Rouw schittert met Bach - De Nederlandse celliste doet in Oostende wat ze al heel haar leven het liefste doet: mensen in vervoering brengen op de cellosuites van Johann Sebastian Bach.

Kleinpunk - Spoken word of catchy riffs? Zachtgekookte razernij of een vleugje nonsens? Venijnige teksten of poedelnaakte muziek? Het kan allemaal bij deze Gentse band met persoonlijkheidscultus rond Luna Maes, Stanny Rijckaert, Lander Lampaert en Anthony Windels.

GERARD - Het muzikale alter ego van Elias Durnez heeft in korte tijd een reputatie uitgebouwd voor sterke liveoptredens. Met een geluid dat van ambient overgaat naar pop en zelfs clubmuziek, brengt deze elektronische duizendpoot muziek voor digitale tijden.

Seba Colson Duo - Zoals de naam verklapt vormt Seba Colson een uniek duo met Milan Verbist, waarin ze samen hun geliefde jazz standards afwisselen met onbewandelde composities. Waar liggen de muzikale limieten van dit dynamische duo?

LOïS - De meeslepende combinatie van Loïs Andrews’ betoverende stem en Jasper Itturospes muzikale begeleiding maakt van LOïS een emotionele reis waar elke noot, akkoord en tekstregel je naar hogere sferen brengt.

Minla - Wat krijg je als je de stem van Mirte Leconte samengooit met de trompet van Marthe Van Droogenbroeck? Juist, Minla! Dit Brussels project is geworteld in jazz, maar eclectisch gegroeid uit uiteenlopende genres.

monokimono - Letterlijk: 'Alleen is wie alleent'. Gelukkig zijn Ben Tanghe en Ella Salvador dat allerminst. Ze worden vergezeld door hun rauwe synths, dansbare samplers, beruchte beats & eerlijke zang neemt monokimono hun publiek mee op roadtrip door hun ziel. Dans en huil maar!

Iskander Moon - Shoot for the stars, aim for the Iskander. Multi-instrumentalist en producer Iskander Moens brengt New York, Berlijn, Boston en Firenze samen in de harmonische toetsen van zijn piano, die zelfs Bon Iver doen blozen.

Beeldschoon

TAZ23 SUKR Kathie Danneels 20230727 9 1
© Kathie Danneels