Rode Ruiterij

Koenraad Tinel/Oleg Lysenko

In Rode Ruiterij komen de onsterfelijke verhalen van de Russische journalist en auteur Isaac Babel tot leven in een boeiende samenwerking tussen beeldend kunstenaar Koenraad Tinel en muzikant Oleg Lysenko.
De voorstelling is de vrucht van de jarenlange fascinatie van Tinel voor Babel. Hij heeft zich in de loop der jaren de sfeer en inhoud van Babels verhalen zo eigen gemaakt dat hij ze niet alleen live tekent, maar ook op een ontroerende manier vertelt. Accordeonist Oleg Lysenko roept zowel de Russische ziel als de joodse stem van Babels verhalen treffend op.

Koenraad Tinel is als beeldend kunstenaar ook actief op de theaterscène. Sinds zijn eerste voorstelling, de theatermonoloog Scheisseimer (TAZ#13), treedt hij met bevriende acteurs, muzikanten en schrijvers regelmatig op met zijn live tekeningen.
De in Oekraïne geboren Oleg Lysenko woont en werkt in Nederland. Hij bespeelt de bayan, een Russische versie van het accordeon, en treedt als veelgevraagd solist op in binnen- en buitenland.
De Joods-Oekraïense Isaac Babel was in de jaren 1920 een bekend auteur door zijn verhalen over het Russische leger en het leven in de ghetto’s. Hij viel echter in ongenade en werd in 1940 geëxecuteerd onder het Stalinistische Sovjetregime. In 2017-18 wordt 100 jaar Russische Revolutie herdacht.

CONCEPT: Koenraad Tinel.
TEKST: gebaseerd op verhalen uit Rode Ruiterij van Isaac Babel.
MET: Koenraad Tinel, Oleg Lysenko.
PRODUCTIE: Leysbroek.

tickets