Girlhood/Si tu me pose la question

Heleen Declercq/Siham Bouzerda

Kortfilm

Ook jonge filmmakers verwelkomen we op TAZ, dit onder de noemer Tussen Woord en Beeld. Deze zomer leggen afstuderende scenaristen, jonge filmregisseurs en studenten Drama met hun toekomstige collega’s samen de weg tussen ‘Woord en Beeld’ een stukje af. We betrekken het publiek, presenteren verschillende kortfilms en verhalenvertellers pitchen hun verhaalidee voor jury en publiek.
Tussen Woord en Beeld is een samenwerking met deAuteurs, Sabam for Culture en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), met de ondersteuning van de Scenaristengilde, de Acteursgilde en Unie van Regisseurs.

TAZ programmeerde een aantal sterke kortfilms die zich inhoudelijk ook verhouden tot de thema’s van het non-fictie boekprogramma.
In het voorprogramma geven we een sneakpreview van kortfilms geselecteerd uit het rijke filmaanbod van de bachelors en masterstudenten aan de Vlaamse Filmscholen. Deze makers staan te trappelen om met hun werk op het (inter)nationale festivalcircuit in première te gaan. TAZ geeft alvast een voorproefje.


Voor Girlhood keert Heleen Declercq terug naar haar kindertijd, wanneer ze zich vragen begint te stellen bij haar korte haren, ontbrekende bikinitopje en roekeloze boomgeklauter. Het resultaat van haar zoektocht is een documentair mozaïekportret van jongeren die elk een facet weerspiegelen van zichzelf als jonge vrouw.

De terreuraanslagen zijn dichtbij en de consequenties verspreiden zich snel. Siham onderzoekt in de documentaire Si tu me pose la question hoe zijn familie deze tijden ervaart. Wanneer hij zijn ouders vraagt naar het België dat zij gekend hebben, lijken ze over een heel ander land te spreken.

In Van ver staat het stil vertaalt Eva van Tongeren een maandenlange briefwisseling tussen de veroordeelde en opgesloten pedofiel Thomas en zichzelf naar een audiovisuele monoloog. De correspondentie dwingt hen om hun gedachten aan te passen aan het ritme van elkaars brieven. Zijn verbeelding brengt haar naar woestijnen waar ze western films opnemen, langs de grootste bomen ter wereld, tot de drukke straten van Los Angeles. Ze stuurt hem fragmenten van herinneringen die nooit de zijne zullen zijn.

Girlhood:
REGIE: Heleen Declercq

Si tu me pose la question:
REGIE: Siham Bouzerda

tickets