29.09.2023

Tibau Beirnaert wint de Creatiebeurs Jonge Makers 2023


Om op een duurzame manier te investeren in het werk van jonge makers ontwikkelden Theater Aan Zee, Sabam for Culture en De Grote Post een Creatiebeurs.

Deze namiddag presenteerden 4 jonge makers hun project op het KIEM festival tijdens de live pitch waarna 1 winnaar werd gekozen door de jury: Tibau Beirnaert.

Prijsuitreiking Grote Post 29 09 2023 1
© Hans Lenvain

“Sabam for Culture zet haar schouders onder initiatieven die jonge talenten zoals Tibau steunen in hun professionele ontwikkeling. Met deze creatiebeurs geven we hen de middelen en ruimte om aan een nieuwe voorstelling te werken.”

— Sabam

De winnaar ontvangt 10.000 euro (voorzien door Sabam for Culture en TAZ) en mag rekenen op een residentie van 2 weken in De Grote Post. Het geselecteerde project wordt ook getoond op TAZ#2024 of TAZ#2025 en wordt ondersteund door de artistieke kern van TAZ en De Grote Post.

Juryverslag Creatiebeurs Jonge Makers 2023:

Tibau Beirnaert heeft de jury geraakt door een persoonlijk pleidooi voor meer intimiteit.

Datingapps verraden volgens hen een kapitalistisch spel dat gespeeld wordt en in plaats van een gevoel van verbondenheid te bewerkstelligen wordt eenzaamheid systematisch geproduceerd. De verslavende online zoektocht naar liefde legt Tibau op die manier nu al pijnlijk bloot.

Zowel de vorm waarin Tibau deze inhoud wil gieten als de inhoud zelf triggerden de jury. Het wordt een boeiend samenspel tussen een videowerk en het verhaal van een alien die vanop een afstand deze wereld leert kennen en pogingen onderneemt om lief te hebben.

Prijsuitreiking Grote Post 29 09 2023 8
© Hans Lenvain

“Ik voel de noodzaak om een theatervoorstelling over dating en alienation te maken. Terug op zoek naar een essentie en kwetsbaarheid op scène, want eenzaamheid en leegte treft iedereen. Een voorstelling waarin ik, net zoals in mijn vorige voorstelling ‘FAGGOTS’, bovendien solo verder wil experimenteren met vormen van paaldans en de extravagante wereld van dragperformers. De voorstelling draagt de werktitel: 'Zero Feet Away', een titel die de kern van mijn visie op datingapps ironisch weerspiegelt. Want datingapps pretenderen directe verbintenis, maar faciliteren ze dat ook werkelijk?”

— Winnaar Tibau Beirnaert