09.02.2024

Raas mee in de Nacht van de Razernij tijdens FAAR

FAAR, het non-fictieboekenfestival is terug! Van 7 tot 10 maart 2024 zal FAAR opnieuw verschillende locaties in Oostende verlichten met een brede mix aan activiteiten: auteurslezingen, workshops, interviews, panelgesprekken en meer.

Nacht van de Razernij - 9 maart 2024

Theater Aan Zee en FAAR slaan opnieuw de handen in elkaar voor een 'festival in het festival' op zaterdagavond en -nacht. Tijdens de Nacht van de Razernij gaan we op zoek naar hoe we onze woede als een scheppende kracht kunnen inzetten.

Cindy Godefroi, Artistieke leiding van TAZ, opent de avond en komt een tipje van de sluier lichten over TAZ#2024.

Daarna geeft Batja Mesquita, professor sociale en culturele psychologie, een prikkelende inleiding over woede en hoe onze emoties bepaald worden door onze cultuur en opvoeding. Dominique Collet, TAZ programmator Jong werk, Literatuur en Reflectie, ontleedt vervolgens samen met enkele gasten de diverse facetten van razernij. De gasten bij haar op de sofa?

  • Psychiater Damiaan Denys brengt zijn nieuwe boek 'Psychotherapie in beweging' en bespreekt de helende kracht van boksen.
  • Niemand minder dan voormalig Belgisch bokskampioen Ismaïl Abdoul a.k.a. ‘Cool Abdoul’ komt vertellen over de levensveranderende impact van het boksen op zijn leven.
  • Lieke Marsman en Lisa Weeda reflecteren vervolgens over de constructieve kracht van woede. Hoe zet je woede om in goede literatuur?

Huispianist Neil Akenzua speelt alles aan elkaar.

Faar namen

Daarna nodigen we je uit om met je eigen boosheid aan de slag te gaan in een van de drie actieve workshops:

  • Initiatie boksen door Melanie De Munck & Ismaïl Abdoul waarin je zelf de helende kracht van boksen ontdekt.
  • In een theaterworkshop 'De ruimte to be pissed' door Els Heene & Jan Sobrie geven we ruimte aan onze colère, net omdat we er niet vanaf willen maar het zien als één van de belangrijkste manieren om voor onszelf op te komen.
  • ! GEANNULEERD ! - Alexia Leysen & Jessy Bettio nemen je in een workshop Extatisch dansen mee op een louterende ervaring waarin vastgeraakte emoties zoals boosheid of tristesse mogen loskomen en ruimte maken voor vrolijkheid en verbinding.

Of je kan er ook voor kiezen om gewoon lekker te blijven zitten terwijl je de boosheid van vier indrukwekkende schrijvers ondergaatLindah Leah Nyirenda, Arno Van Vlierberghe, Ibe Rossel en Heleen Debruyne nemen je mee in hun razernij in enkele intieme voorleessessies.

Om de avond feestelijk af te sluiten kan je al jouw resterende energie uitlaten op de dansvloer op de beats van dj DJ Elefsina (TAZ Youth)

Ontdek het volledige programma op www.faar-oostende.be

Snapinsta app 335594241 924971358843366 8197164008785724036 n 1080

Brave New Words - Tafelrede - 7 & 9 maart 2024 - volzet

“Ik ontwaar reeds een vluchtig paradijs, bevolkt door alcoholrijke engelen met vleugels van goud, en mooie gepluimde en gezwemvliesde dieren, die zwemen naar hobbelige eigenaardigheden.”
Woorden van Ensor uit 1922 tijdens een banket georganiseerd door de redactie van het tijdschrift “La Flandre Littéraire”.

Ensor organiseerde destijds legendarische, eigenzinnige tafelredes waarin hij maatschappelijke wantoestanden aankaartte met als doel “om de burger op de zenuwen te werken, het kind te jennen, de massieve doctrinair razend te laten worden, het verbouwereerde dienstmeisje te ontwapenen, de grapjas op droog zaad te zetten, de lomperik en de verstijfde schoolfrik af te bekken,” aldus Ensor zelf.

EDM 04022024 Tafelredes 018
© Eric De Mildt

Tijdens het Ensorjaar zet kleinVerhaal i.s.m. TAZ, het concept van de bevlogen tafelredes opnieuw op de kaart in Oostende. Vijftig mensen nemen plaats rond de tafel om het glas te heffen terwijl een kok een driegangenmenu serveert. Tussen de gangen door nemen drie redenaars het woord voor een stevig statement. Voer voor fel gekruide discussies!

Brave New Words’ is de rode draad doorheen deze reeks aan tafelredes waarin we nieuwe perspectieven bieden aan urgente maatschappelijke kwesties. Tijdens FAAR focussen de redes op het thema van groeiende ongelijkheid in de maatschappij en in de wereld. Joost Vandecasteele, Ineke Nijssen en Sara van der Zande komen ons tijdens een diner in Café du Parc jennen, verbrouwereren en ontwapenen met pittige gedachten over ongelijkheid.

Meer info via www.faar-oostende.be.
Helaas zijn de tafelredes op 7 en 9 maart reeds volzet.
Hou onze website in 't oog voor nieuwe edities van de Tafelredes!


Faar horizontaal