26.07.2023

Dagklap 1: TAZ opent de deuren

Vanavond begint Theater Aan Zee!

De laatste podia worden afgewerkt, de rekwisieten afgestoft, de kuiten ingesmeerd en de aftelklok stopgezet. Theater Aan Zee strijkt neer in haar geliefde thuishaven en opent vanavond de deuren. De opwindende voorstelling Dear Winnie bijt de spits af, maar ook na de vertoning betogen en beminnen we voort. Het Koor Westerkwartier, een tableau vivant en de mysterieuze ontwaking van Dikke Mathille mag je niet missen. Spring ook zeker eens binnen in Café Koer, nu of op een van de volgende dagen. We voelen dat iedereen staat te popelen, en dat raakt ons. Tot snel en hartelijk welkom!

“Het is ochtend en de zon schijnt oneindig hard. We kijken met lichte nervositeit uit naar vanavond, de opening van onze eerste editie samen. Gisteren zagen we de zon nog samen ondergaan in zee. Loslaten, zeiden we tegen elkaar, loslaten en genieten. En vanaf vandaag nemen jullie, publiek en artiesten, het over: de zee, de stad, de zalen, het toneel, de dag en de nacht. Tot op café Koer.”

— Cindy en Jozefien, artistieke leiding
Openingsspeech 2023
© Openingsspeech Cindy en Jozefien

Voor het eerst te zien op Theater Aan Zee

Donderdag zijn er meteen drie indrukwekkende premières te bewonderen, wij kregen alvast de kans om een kijkje te nemen.

Opening Night – DE HOE

De Deur van TAZ 2023 staat open! DE HOE biedt je een koffie en sigaret aan. Voor de première van Opening Night strijkt het gevierde Antwerps-Gents theatergezelschap neer in die andere Vlaamse parel, gelegen aan de kust. Maak je op voor anderhalf uur verwarring en gegoochel met woorden die je zelfs aan het eind van de voorstelling niet weten los te laten. Het voltallige ensemble sleept je in de gestructureerde chaos mee op zoek naar het antwoord op de vraag wat de oprechtheid van liefde en toneel is. De avant-première/try-out was alvast een schot in de roos, de première belooft nog meer te brengen. Donderdagavond om 20u in De Grote Post.

SERDI - Serdi/NTGent

In SERDI vertelt Serdi het verhaal over… Serdi. Enkele dagen geleden zette het Gentse fenomeen de laatste dag van de Gentse Feesten nog beatboxend in, morgen verheldert hij aan de hand van een intieme autobiografische voorstelling wat dit voor hem betekent. Serdi neemt je in première mee op een reis doorheen zijn jeugd, een lange zoektocht naar bevestiging. Ook deze tweede première van TAZ belooft een unieke en innemende kijkervaring te zijn met veel stof tot napraten. Na de voorstelling volgt daarom een gesprek waarin dieper wordt ingegaan op verschillende passages. Voor wie deze première niet kan bijwonen, maar het retorische kunst- en vliegwerk van SERDI toch wil ervaren, kan vrijdag nog terecht in het Oud Zwembad op TAZ.

Candide – Laurens Aneca/Bjorn Floréal

Intimiteit is ook de rode draad in Candide, donderdag te bewonderen. Met de optimistische leuze dat deze wereld de beste van alle mogelijke werelden is, stak Voltaire in zijn beroemde werk de draak. In hun eigen Candide passen Floréal en Aneca via een eigenzinnig rollenspel dit onschuldig optimisme toe op pornografie. Wat zijn de grenzen van onze erotische fantasieën? Deze exploratieve voorstelling is de derde première van TAZ en is net als Opening Night reeds volledig uitverkocht. Dit zegt genoeg om bij een latere voorstelling een kijkje te gaan nemen.


Beeldschoon

Oud Zwembad
© Sander Lambert