Lucas De Man

Gastcurator 2019

Lucas De Man (Roeselare, 1982) is creator, conceptontwikkelaar, presentator, dagvoorzitter, theatermaker, regisseur, oprichter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, enz. De gastcurator 2019 laat zich niet snel in één richting duwen. In 2007, tijdens zijn studies aan de regieopleiding in Amsterdam, viel hij op TAZ in de prijzen met de voorstelling Cassius.

Sindsdien tekende hij al acht keer present op TAZ: zes keer met een voorstelling of installatie waaronder Wij, Varkenland, één keer als jurylid en één keer als mentor voor de jonge theatermakers. Met Stichting Nieuwe Helden maakte hij de afgelopen tien jaar 42 projecten in 16 landen gaande van theater tot installaties, documentaires, interventies, beeldend werk, tv-programmas enz.

Lucas was ook vier jaar stadskunstenaar van Den Bosch in Nederland en presenteert al vier jaar elke zondag Kunstuur op NPO2.tv en al 3 jaar Man en Kunst op NPO2.tv. Hij woont ook afwisselend in België en Nederland. In voorstellingen als De Man in Europa, Wij, Varkenland en De Man is Lam krabt hij aan de korsten van maatschappelijke wonden als racisme, conservatisme en collectieve angst.

Het thema dat hij voor de volgende TAZ-editie naar voren schuift is BETROKKENHEID. Een thema dat hij met Stichting Nieuwe Helden op verschillende lagen wil aangaan. Van de toekomst van onze democratie tot het gevaar van de groeiende ongelijkheid. Van de betrokkenheid van de maker met zijn publiek tot die van het publiek met de wereld. Het is een oproep tot plaatsbepaling: waar staan wij als mensen en kunstenaars in de wereld, wat willen en kunnen we en moeten we doen.

Het motto van Lucas De Man voor volgend jaar is:

Het is aan Jou

Het is aan Mij

Het is aan Ons

Het is Aan.Interview Lucas Tazette met Lucas in de TAZette