Ga en verkondig de kwetsbaarheid

Inzichten van op de sectordag

Het zomernummer van rekto:verso staat in het teken van kwetsbaarheid en dat was ook de leidraad van Zorgsaam, het besloten sectormoment dat het tijdschrift organiseerde in de ateliers van kleinVerhaal. TAZette noteerde enkele opvallende statements.

Politiseer de kunsten

Hans Dewitte, coördinator van kleinVerhaal, vindt dat het veld moet loskomen van de esthetische dwangbuis en nog dichter op de huid van de samenleving moet gaan zitten.

Gooi de ruiten van de serre in

Btissame Bourrich, student Acteren: “Ze zeggen dat de theaterschool een beschermde omgeving is én moet zijn, een beetje apart van de echte wereld, beschermd tegen de harde wereld van de echte kunsten. Zoals jonge plantjes niet in openlucht staan, maar in een serre gekoesterd worden. (...) Ik denk soms: gooi die serre open.”

Hard werken is niet goed, goed werken is dat wel

Theatermaker Emke Idema sprak lang en openhartig over haar burn-out. “Ik ben nog steeds mezelf als mens aan het emanciperen binnen een wereld, een theaterveld en een systeem dat er niet op gericht is om mensen voort te brengen, maar vooral producten, informatie, diensten en loopbanen.”

De sectordag werd georganiseerd door TAZ, rekto:verso, deBuren en Dutch Performing Arts.

Volledig artikel op rekto:verso