Dit was #TAZ18

-

Deze avond valt het doek over de 22e editie van het festival TAZ (Theater Aan Zee) in Oostende. Gastcurator Barbara Raes stelde thema’s als ‘het leven met de dood’ en rituelen centraal.

Het festival presenteerde maar liefst 728 voorstellingen in tien dagen op meer dan 50 locaties in de stad en haven van Oostende. Er werden 12% meer tickets verkocht tegenover editie 2017, 60.000 in totaal wat een zaalbezetting geeft van meer dan 90%. Het mooie weer lokte extra veel volk naar het festivalcentrum Café Koer in het Leopoldpark of naar de vele gratis concertjes of kindervoorstellingen. Voor alle activiteiten samen, betalend en gratis, schat TAZ een bereik van 150.000 bezoekers, een record.

Barbara Raes: “Ik ben blij dat het programma warm onthaald werd door het publiek, dat ook de onvoorspelbare en ongrijpbare projecten erg mooi gedragen werden. Het huwelijksfeest en debat van Anyuta Wiazemsky en Kim Snauwaert of het wuiven van het publiek naar de kinderen die dagelijks de zon opzongen. De inwoners en toeristen die iets deden met het grote blauwe touw dat opdook op het strand, de winkelstraten of de moskee. En ook deze slotdag was spannend: vandaag om 11u werd het vonnis van de Rechtszaak tegen de dood uitgesproken, het project waarmee het festival opende. De DOOD krijgt vrijspraak. Maar, mét een oproep aan alle burgers om met meer zorg en troost met elkaar om te gaan.”

Lees of bekijk hier het volledige vonnis en de aanbevelingen door het hof.

De net afgelopen prijsuitreiking werd op vraag van Barbara Raes vormgegeven door de gastcurator voor 2019: Lucas De Man en Stichting Nieuwe Helden.