KVAB/TAZ

Wetenschap Aan Zee: Geheimen van de Noordzee

Literatuur/reflectie
Geheimen van de noordzee

De Noordzee is een fascinerend fenomeen. Op de zeebodem liggen de resten van oeroude landschappen en bewoning. In het water vinden we niet alleen garnalen en rogge, maar heuse zeezoogdieren zoals orka’s. We gaan luisteren hoe zee-archeologen en marinebiologen die schatten ontdekken en bestuderen, en wat dit ons kan leren over de effecten van klimaatverandering in het verleden en nu.

 1. Het begraven verleden van onze Noordzee
  Doggerland en Testerep
  Jan Seys | Vlaams Instituut voor de Zee

  Je zou het niet zeggen, maar de Noordzee in zijn huidige vorm bestaat nauwelijks 8000 jaar. Daarvoor stond deze zee meer droog dan nat: een heuvelachtig landschap met rivieren én een rijke fauna. Tijdens de laatste IJstijd werd de plek bewoond door mammoeten, wolharige neushoorns, sabeltandtijgers en rendieren. In warmere periodes ook reuzenherten én onze voorouders. Van veel recentere datum is het verhaal van het verdronken schiereiland Testerep. Het stuk land waarop Oostende, Westende en Middelkerke ontstonden. De reep grond, die ook vandaag nog heel wat geheimen in zich draagt!

  Dr. Jan Seys is hoofd wetenschapscommunicatie en woordvoerder bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Hij is opgeleid als marinebioloog (dr. RUG), met educatieve ervaring als docent, toeristisch gids en ontwikkelaar van leerplatformen en pionier van de Oceaangeletterdheid beweging in Europa. Hij publiceerde onder meer Onze kust anders bekeken.

 2. Film: Testerep
  Vincent Langouche | Onafhankelijk Filmregisseur

  Testerep was een schiereiland dat tot de middeleeuwen voor de Belgische kust lag (ter hoogte van Oostende) en uiteindelijk door de zee werd verzwolgen. Aan de hand van het verdwenen schiereiland gaat de documentaire na hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen. 

  Vincent Langouche
  belichaamt een unieke samensmelting van kunst en wetenschap. Na zijn filmstudie aan het Koninklijk Instituut voor Theater, Film en Geluid in Brussel, verdiepte hij zich in de astrofysica en behaalde een Master of Science aan de KU Leuven. Zijn dubbele expertise culmineerde in de documentaire Quantum Revolution (2015). Sinds 2016 is Vincent festivaldirecteur van het Leuven International Short Film Festival.

 3. Orka's op onze stranden
  Het raadsel van de gestrande zeezoogdieren
  Jan Haelters | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

  De recente stranding van een orka in België kreeg heel wat aandacht. We kijken terug naar die stranding duiken in het onderzoek dat gevoerd wordt in ons land rond gestrande zeezoogdieren en de rol van klimaatsverandering.

  Dr. Jan Haelters werkt al bijna 30 jaar voor het Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij coördineert, samen met enkele collega's, de tussenkomst van de overheid bij strandingen van zeezoogdieren. De autopsie van de dieren wordt uitgevoerd aan universiteiten, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen te Brussel. Jan Haelters vertegenwoordigt België ook in internationale fora over zeezoogdieren, waaronder het wetenschappelijk comité van de Internationale Walvisvaartcommissie. Daarnaast coördineert hij de milieu-effectenbeoordeling van activiteiten op zee, zoals van de constructie van windparken.
Meer info

Tickets

vr
09.08
vr
09.08
11:00
120'
UITVERKOCHT
Koop tickets