KVAB/TAZ

Wetenschap Aan Zee: Biologie en Klimaat

Literatuur/reflectie
Biologie en klimaat

Wetenschappers hebben al lang voorspeld dat ons klimaat grondig aan het veranderen is en dat dit catastrofale gevolgen gaat hebben. Maar wat kunnen we er aan doen? Ook hier reikt wetenschap hulp aan: ideeën om ons gedrag en de inrichting van de maatschappij aan te passen, om de natuur te helpen zich beter te weren, om onze ecosystemen te herstellen, en om nieuwe technologie uit te vinden die spaarzamer omgaat met energie.

1.  Over bomen en mensen: van klimaatwetenschap naar klimaattransitie
Wat we kunnen leren uit de jaarringen van bomen.
Valerie Trouet | Belgisch Kenniscentrum voor Klimaat.

Met dendrochronologie – de studie van jaarringen in bomen - kunnen we het klimaat van de voorbije tweeduizend jaar bestuderen en zo de huidige en toekomstige antropogene klimaatverandering in een lange-termijn context plaatsen. Wat kunnen we leren uit de dendrochronologie en hoe kunnen we die kennis gebruiken als drijfveer voor onze klimaattransitie?

Valerie Trouet
is is bio-ingenieur, paleoklimaatwetenschapper en dendroloog. Zij is wetenschappelijk directeur van het nieuwe Belgische Klimaatcentrum in Ukkel en professor aan de University of Arizona in de VS. Als dendrochronologe onderzoekt zij de klimaatverandering van de voorbije tweeduizend jaar en hoe die menselijke systemen en ecosystemen heeft beïnvloed. Ze is auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en van Tree Story (Wat Bomen Ons Vertellen), een populair wetenschappelijk boek over dendrochronologie dat in 7 talen vertaald is en in 2020 de Jan Wolkersprijs won.

2. Ook planten kennen stress!
Hoe kunnen we planten helpen om meer weerbaar te zijn.
Dominique Van Der Straeten | Universiteit Gent.

Deze voordracht bespreekt hoe wetenschap kan helpen om de systemen te doorgronden waarmee planten zich weren. Zo is er bijvoorbeeld het stresshormoon ethyleen dat bloemen doet verwelken, of dat onrijp fruit sneller laat rijpen. Met betere kennis van dit stresshormoon kunnen we planten meer bestand maken tegen de stress van klimaatverandering en zo de uitdagingen van de toekomst te lijf gaan.

Professor Dominique Van Der Straeten is een wereldautoriteit op het vlak van plantenbiologie. Ze is Gewoon Hoogleraar aan de Universiteit van Gent, directeur van het Laboratorium voor Functionele Plant Biologie, en lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten. Ze wil mee honger de wereld uit helpen en en de gevolgen van de klimaatverandering op plantengroei terugdringen.

Meer info
Credits
CURATORProf. em. Luc Steels
In samenwerking met Theater Aan Zee

Tickets

do
08.08
do
08.08
11:00
120'
UITVERKOCHT
Koop tickets