Home Programma VUB-eredoctoraten
Uitreiking

VUB-eredoctoraten

VUB/Dirk Braeckman/Stephan Vanfleteren

taal4

'Met deze eredoctoraten en het partnerschap met TAZ tonen we ons als een verbonden organisatie en leggen we bewust de brug tussen wetenschap en kunst. Academici en kunstenaars werken immers beiden vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, vrijheid, creativiteit en kritisch denken. Dat bewijst het werk van fotografen zoals Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman.' - Caroline Pauwels

De VUB kent eredoctoraten toe aan Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman.
Ze krijgen de titel van Doctor Honoris Causa voor hun algemene maatschappelijke verdiensten. Dirk Braeckman zoekt de grenzen op in de fotografie. Hij geeft de vrijheid aan de kijker om te interpreteren: een schitterende uitbeelding van de VUB-waarde dat gedachten vrij zijn. Ook het vermogen van Stephan Vanfleteren om ons met licht en donker, wit en zwart, tot nadenken te stemmen en te beroeren, heeft voor de VUB met als kernspreuk ‘Scientia Vincere Tenebras’, een heel bijzondere betekenis.

Dirk Braeckman is internationaal gewaardeerd en gerenommeerd als fotograaf, beeldenmaker en picturaal kunstenaar die de raakvlakken en de kruisbestuiving met de andere kunstexpressies opzoekt. Als een verkenner/eclaireur zoekt hij de grenzen in de fotografie op. Hij verlegt ze en nodigt uit om de meerlagige betekenis van zijn kunst te exploreren.


Stephan Vanfleteren, gekend voor zijn zwart-witportretten en reportages in binnen- en buitenland, verbindt heden en verleden, leven en dood, beton en natuur, verdriet en hoop, verslagenheid en veerkracht, eenzaamheid en samenhorigheid. Zijn nauwkeurige observatie en kritische analyse van het onderwerp is geschraagd door authentieke humanistische waarden.
Hij heeft een band met TAZ, in 2008 kon je zijn indringende reeks vissersportretten zien in de oude Vismijn en verscheen het logboekje Oosteroever, in 2010 kon je genieten van de outdoor fototentoonstelling Aller/Retour.

Gastvrouw Fien Sabbe verwelkomt na de officiële toekenning van de eredoctoraten schrijver Peter Verhelst en muzikanten Mauro Pawlowski en Brihang om de laureaten extra in de bloemetjes te zetten.

Na de uitreiking kan je t/m 8 augustus een tentoonstelling van Dirk Braeckman bezoeken in de galerij Hertstraat 9. Werk van Stephan Vanfleteren is te zien op de Ijslandvisserij tentoonstelling in de Venetiaanse gaanderijen.