Home Programma Ode aan de verwondering
Boekvoorstelling

Ode aan de verwondering

Caroline Pauwels/Gerda Dendooven/Bart Moeyaert

taal4

Kinderen zijn vaak verwonderd. Waarom is de zee blauw? Waarom wordt het donker? Waarom is die meneer kaal? Ergens op weg naar de volwassenheid verliezen de meesten van ons die onbevangenheid. Gaandeweg wordt het vuur van de nieuwsgierigheid gedoofd: de dingen zijn nu eenmaal wat ze zijn, er is niets nieuws onder de zon.

En dat is spijtig. Verwondering geeft het leven kleur, helpt om onze grenzen te verleggen en spoort ons aan om valse zekerheden in vraag te stellen. In Ode aan de verwondering houdt Caroline Pauwels een bezield pleidooi om opnieuw met die kinderlijke blik naar de wereld te kijken. In wetenschap en kunst, maar ook in de grote en kleine momenten van elke dag.

In de nieuwe hardcovereditie van Ode aan de verwondering blikt ze terug op haar KARAKTERessay vanuit het zichtpunt van de coronacrisis. Hoe helpt verwondering in moeilijke tijden? Wat kunnen we eruit leren? Illustratrice Gerda Dendooven maakte passende tekeningen bij de tekst, die net als de geselecteerde gedichten van Bart Moeyaert uiting geven aan de verwondering in al haar veelzijdigheid.

Bart Moeyaert zal enkele gedichten voordragen terwijl Gerda Dendooven illustreert. Na de voorstelling volgt een signeersessie met de drie auteurs.

In de podcast-reeks Wonderlust (2019), met Pat Donnez, Jean Paul Van Bendegem en Caroline Pauwels, word je ondergedompeld in de spelregels voor een mooier leven. Leef het leven in het volle besef van de eindigheid, koop altijd dure schoenen in de uitverkoop en neem nooit een paraplu mee, ook en zeker niet als het regent. Luister HIER naar de podcast en bekijk een interview met Caroline in De Zevende Dag.
Wonderlust
: VUB i.s.m. Klara.

I.S.M.: Academia Press, VUB, deAuteurs, Po√ęziecentrum.

Extra

De voorstelling is volzet.