TAZ & Melissa Giardina

NEEM ME MEE met Brigitte Herremans en Will-Limba Moleka

Literatuur/reflectie
Brigitte Herremans c Aurélie Geurts
© Aurélie Geurts

Kan literatuur de wereld redden? Wellicht niet. En toch staat literatuur niet los van de 'echte wereld’ en is ze wezenlijk onderdeel van onze cultuur en maatschappij. Fictie kan ons veel leren over die wereld, zonder dat er claims worden gemaakt over het waarheidsgehalte van die wereld. We gaan in gesprek met Brigitte Herremans en Will-Limba Moleka die een pleidooi houden voor het lezen en de impact op wie we zijn of willen worden als mens.

Brigitte Herremans is onderzoekster mensenrechten aan de Universiteit Gent en Midden-Oosten experte. Het respect voor het internationaal recht loopt als een rode draad door haar werk rond Israël en de Palestijnse gebieden en de bredere regio. In haar doctoraatsonderzoek onderzocht ze hoe literatuur en lezen potentieel in staat kan zijn om onzichtbare ongelijkheden en onrecht weg te werken. Ze benadrukt dat de link met kunst en literatuur van essentieel belang zijn in de strijd voor mensenrechten: niet zozeer omdat ze ons empathie oplevert met mensen in oorlog, maar omdat we andere perspectieven leren kennen. Ook dat van de dader.

Will-Limba Moleka noemt zichzelf leesbevorderaar en hij heeft een duidelijke missie: de jeugd opnieuw aan het lezen krijgen. De amper 24-jarige Moleka is ervan overtuigd dat het kan en met zijn project Read en Relax maakt hij jongeren alvast warm voor literatuur. Als student-ondernemer stampte hij zijn eigen bedrijf LIMBA uit de grond dat leesplezier bij jongeren stimuleert met literaire evenementen, workshops en boeiende online content. Will-Limba debuteert deze zomer met Limba Verse bij Uitgeverij Houtekiet.

Moderator Melissa Giardina is het gezicht van Vindetta!, haar bedrijf dat sinds 2020 alles verenigt wat ze het liefst doet: moderatie (fictie & non-fictie), interviewen (fictie & non-fictie), redigeren, vertalen (Eng/Ndl/Fr/It), PR en communicatie. Daarnaast is ze een notoir veellezer, belust op schoonheid en verwondering en werkte ze jarenlang als boekhandelaar.

Meer info
Credits
SPREKERSBrigitte Herremans en Will Limba Moleka
MODERATIEMelissa Giardina

Tickets

di
06.08
Koop tickets