Home Programma De Nomaden

De Nomaden

Ontdek tijdens De Nomaden met een gids drie voorstellingen en evenveel verrassende locaties!

Jonge theatermakers, dit jaar geselecteerd door Marijn Lems, Kobe Chielens en Joeri Cnapelinckx, worden tijdens TAZ technisch en productioneel ondersteund, en begeleid door twee mentoren: Liv Laveyne en Wouter Hilaert.

monoloog
CRYBABY
Emma Buysse/Luna Joosten

Waarom walgen we van sentiment, maar willen we wel onze emoties uiten? Authentieke gevoelens maken ons menselijk, maar aanstellen is voor dramaqueens. In een formele vergadering diskwalificeren we emoties, in een commerciële talkshow verafgoden we de huilende mens. In beide gevallen is het enige wat we onthouden de emotie. Deze voorstelling probeert het onderscheid te verwerpen tussen emotionaliteit en sentimentaliteit, authentiek en nep, kunst en kitsch, ernst en ironie.

Terwijl Ruby in een museumshop aan het werk is, gebeurt een vreselijk ongeluk. Ze kijkt toe en kan zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst huilde. Die gedachte zet een zoektocht in gang naar authentieke tranen, te midden van de merchandise hel.

'Dit jaar zijn ze terug met de solo Crybaby, waarmee ze hun uitzonderlijke schrijf- en acteertalent andermaal bewijzen.' (Theaterkrant)

Emma en Luna studeerden beiden in 2021 af aan de Toneelacademie Maastricht, Emma aan de acteursopleiding en Luna aan de regieopleiding. Samen wonnen ze in 2019 de Best of Fringe Award voor hun voorstelling Great People.

-------

performance
MAMBO
Princess Isatu Hassan Bangura/Likeminds

Mambo is een herinterpretatie van een van Afrika's oudste religies, Vodun oftewel Voodoo. Hoewel Vodun vaak wordt geassocieerd met landen als Haïti, is het een West-Afrikaanse religie die in het Caribisch gebied terechtkwam in de tijd van het kolonialisme en de slavenhandel. Deze godsdienst wordt wereldwijd verkeerd begrepen en heeft een negatieve reputatie opgelopen door associaties met het occulte, zwarte magie, mensenoffers, hekserij en satanisme.

‘Een schitterend ritueel dat fascinerend is om getuige van te zijn.’ (Theaterkrant)

Zelfs vandaag wordt het gezien als iets dat gevreesd moet worden en onmenselijk is, maar er zit zoveel meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken. Vodun is een onaardse interactie tussen het natuurlijke en het bovennatuurlijke, het is een ervaring die het rationele denken te boven gaat. Mambo zal de uitvoering zijn van de vele gezichten van Vodun.

-------

DOG
Kazanga Jonathan Linga
ENG
Man the dog says its jaws agape you are short in the world and long in the grave the grave is a hole dug for you as the nest is made for the egg as the hook for the fish as the cloth is woven for swaddling the nails for driving the tree for cutting the glove for fitting the shoe for lacing and the beads for passing through the fingers of the devout.

DOG vertelt het verhaal van een man die zowel letterlijk als figuurlijk vastgeketend zit. Via beeldspraak visualiseert hij een reeks gebeurtenissen die hem daar hebben gebracht.

CRYBABY
CONCEPT/TEKST: Emma Buysse, Luna Joosten.
REGIE: Luna Joosten.
SPEL: Emma Buysse.
GELUIDSONTWERP: Scott Beekhuizen.
SCENOGRAFIE: Roel Leenders.
LICHTONTWERP: Bogi Bakker.

MAMBO
CONCEPT/SPEL: Princess Isatu Hassan Bangura.
COACH: Anna Luka da Silva.
SCENOGRAFIE: Isa Kasten.

DOG
MET: Kazanga Jonathan Linga.
COACH: Jan Bijvoet.
TEKST: Daniel Keene.
TECHNIEK: Lars Callewaert.

Extra

De voorstelling is ook toegankelijk vanaf 16 jaar.