Home Programma De Barbier
Première

De Barbier

DESCHONECOMPANIE/Muziektheater Transparant

Muziektheater

taal3

‘Figaro, figaro, figaro, figaro!’ Il barbiere di Siviglia van Rossini, een van de bekendste opera’s uit de geschiedenis op TAZ. Daar kijken we naar uit! Met De Barbier maken DESCHONECOMPANIE en Muziektheater Transparant een proloog op hun bewerking van Le Nozze die tijdens TAZ#2019 in première ging.

In deze bewerking gaat het gezelschap samen met de gravin (opnieuw vertolkt door Ineke Nijssen) terug naar de tijd waarin liefde nog vol overgave werd bezongen en geliefden allerlei leugens verzonnen om trouw te kunnen zweren aan hun meest oprechte gevoelens. Vanuit Le Nozze duikt ook het personage Cherubino op om in De Barbier alle liefdesmijmeringen van de gravin te vertolken. Samen voeren ze de spectaculaire en groteske opera op als een intiem duet, ondersteund door pianist Wouter Deltour en operazangeres Sawako Kayaki.

De lieflijke Rosina staat onder voogdij van dokter Bartolo. Omdat hij een oogje op haar heeft en stikjaloers is, sluit hij haar op in haar kamer. Graaf Almaviva is ook verliefd op Rosina en doet zich voor als arme student om haar voor zich te winnen. Wanneer dat niet werkt, roept hij de hulp in van de barbier en 'manusje van alles' Figaro. Om toegang te krijgen tot het huis van Bartolo vermomt Figaro de graaf in allerhande personages. De graaf raakt verstrikt in zijn vele vermommingen en ontketent zo een reeks grappige en verwarrende verwikkelingen die hem uiteindelijk samenbrengen met zijn geliefde Rosina.

De 18e-eeuwse theaterschrijver Pierre de Beaumarchais zou de geschiedenis ingaan met twee meesterlijke intrigekomedies: Le Barbier de Séville (1775) en Le Mariage de Figaro (1778). Het latere toneelstuk zou de basis vormen van W.A. Mozarts komische opera Le Nozze di Figaro. De 19e-eeuwse Italiaanse componist G. Rossini liet zich inspireren door wat eraan voorafging. Met Il barbiere di Siviglia schreef Rossini een van de bekendste opera’s uit de geschiedenis, met onder meer de ‘hit-aria’ Largo al factotum.

MUZIEK: Gioachino Rossini.
CONCEPT/ REGIE/TEKST: Tom Goossens.
MUZIKALE LEIDING/ARRANGEMENTEN/PIANO: Wouter Deltour.
SPEL/ZANG: Ineke Nijssen, Jef Hellemans, Sawako Kayaki.
SCENOGRAFIE: Geert Vanoorlé.
LICHTONTWERP: Luc Schaltin.
DRAMATURGIE: Lalina Goddard, Carine van Bruggen.
KOSTUUMS: Marij De Brabandere.
PRODUCTIELEDING: Laura Arens.
PRODUCTIE: DESCHONECOMPANIE, Muziektheater Transparant.
COPRODUCTIE: Perpodium.
MET DANK AAN: Opera Ballet Vlaanderen, International Opera Academy, De Graaf Kunstenplek en Geert Vanoorlé.
MET DE STEUN VAN: de Vlaamse Gemeenschap, de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Extra

Voorstelling in openlucht, aangepaste kledij aangeraden.

De voorstelling is ook toegankelijk vanaf 16 jaar.