Bij Theater Aan Zee streven we ernaar dat iedereen zich welkom voelt op het festival, ongeacht noden, identiteiten of spreektaal.

We investeren verder in de toegankelijkheid van het festival en willen daarin blijven groeien.

De locaties

Sfeer Mahieu Yvan 20230726 16

Theater Aan Zee is een locatiefestival en vindt plaats op meer dan 40 locaties in heel Oostende. 

Alle locaties met bijhorend stadsplan vind je terug op de webpagina bereikbaarheid

Locaties
Hieronder kan je hier voor iedere locatie ook een bijhorende toegankelijkheidsfiche terugvinden. In deze fiche kan je dan alle informatie van één locatie raadplegen. Deze locatiefiches zijn een work-in-progress en worden verder aangevuld en aangepast tijdens de opbouwperiode van het festival. Wijzigingen kunnen dus voorvallen. Maar zo krijg je wel al een eerste indruk van de locaties en het programma afgestemd op jouw wensen. De aparte locatiefiches vind je ook terug op de desbetreffende voorstellingspagina's onder de rubriek 'goed om te weten'. Raadpleeg deze fiches best nog een keer vlak voor jouw bezoek.

Alle locatiefiches vind je hier!

Opgelet
: de locatiefiches van volgende locaties komen binnenkort online: OLV-College Vuurtoren.

Talen en boventiteling

Gesproken en ondertitelde talen worden aangegeven op de programmapagina’s van de desbetreffende voorstellingen.

Waar mogelijk proberen we zo veel mogelijk in het Frans, Nederlands en Engels te communiceren. Zo wordt de programmapagina van de WonderWaai in de drie talen aangeboden.

Taaliconen
Bij de meeste voorstellingen op onze website staan er taaliconen vermeld bij de rubriek 'goed om te weten'. De taaliconen zijn een hulpmiddel voor bezoekers die Nederlands leren en geven aan hoe goed Nederlands je moet kennen om comfortabel deel te nemen aan een activiteit. Op de programmapagina kan je de voorstellingen filteren op taalniveau aan de hand van de taaliconen.

De iconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Legende

Taaliconen

Taalicoon 1: je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Taalicoon 2: je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Taalicoon 3: je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen

Taalicoon 4: je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed

Personen met beperkte mobiliteit

Het programmaoverzicht bied je de mogelijkheid om voorstellingen en locaties te filteren op toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, zelfstandig of met assistentie. Veel van onze locaties zijn goed bereikbaar voor mensen met een rolstoel.

Om de ontvangst op locatie zo vlot mogelijk te laten verlopen, geven gebruikers van toegankelijke zitplaatsen ons best op voorhand van hun bezoek een seintje. Dit kan door ons een mailtje te sturen naar toegankelijkheid@theateraanzee.be. Ons team zal er dan voor zorgen dat de locatie op de hoogte wordt gebracht van jouw bezoek.

Personen met visuele beperking

Sommige locaties zijn voorzien van blindgeleide stroken of andere tactiele waarschuwingsvoorzieningen. Deze informatie kan je terugvinden op de bijhorende locatiefiches van de locaties locatie. Assistentiehonden zijn op alle locaties welkom.

Bij sommige voorstellingen voorzien we extra ondersteuning (bv geïntegreerde audiodescriptie, een audio-inleiding) voor personen met een visuele beperking. Als dit het geval is bij een voorstelling kan je deze informatie terugvinden op de voorstellingspagina’s onder de rubriek ‘goed om weten’.

Personen met auditieve beperking

Bij sommige voorstellingen is boventiteling of een Vlaamse gebarentaaltolk aanwezig. Als dit het geval is voor een voorstelling kan je deze informatie terugvinden op de voorstellingspagina’s onder de rubriek ‘goed om te weten’.

Gratis begeleidersplaatsen

Kom je naar het festival maar breng je zelf iemand mee om je te assisteren? Dan kan je een gratis begeleidersplaats voor die persoon reserveren.

Violin Phase Anne Teresa De Keersmaecker 1 Ilse Philips 28juli2021 hires
© Ilse Philips

Stuur vooraf een mailtje naar tickets@theateraanzee.be met het mailadres waarmee je inlogt op de ticketwebsite. Van zodra jouw gegevens bij ons gekend zijn, kan je dit gratis begeleidersticket mee online boeken met jouw ticketreservatie.

Bestel je voor de eerste keert tickets bij TAZ? Registreer je dan eerst (bij registratie ontvang je een activatiecode) en geef je persoonsgegevens op. Check ook zeker steeds je spammailbox.
Van zodra jouw account actief is, kan je bovenstaande procedure volgen.

Trigger warnings

In het geval van schokkende inhoud, gewelddadige beelden, stroboscopen, plotselinge lichteffecten, roken op scène of harde geluiden vind je een triggerwaarschuwing toegevoegd op de voorstellingspagina onder de rubriek 'goed om te weten'.

Stiltekamer

Zetel aan het venster in de kamer

Nood aan wat rust binnen het ‘gezoem’ van TAZ? In samenwerking met BlinkOut vzw voorzien we dit jaar een Stiltekamer op TAZ. Een veilige plek waar je tussen de stroom van activiteiten en de festivalsfeer door even tot rust kan komen. Een rustpunt waar de mallemolen even kan vertragen, waar je terug op eigen ritme kan komen. Een oplaadplek voor iedereen die daar nood aan heeft.

De stiltekamer bevindt zich in de Foyer Kleine Post, op wandelafstand van Café Koer en de WonderWaai. De Stiltekamer is tijdens TAZ gratis te bezoeken is doorlopend open tussen 11u en 20u.

Attenties stilteruimte:

  • Respecteer de stilte
  • Zorg ook voor rust in jouw bewegingen
  • Stoor anderen niet, zet elektronica op stil
  • Verlaat de ruimte voor een (gsm)gesprek
  • Drink gerust wat water, maar eet liever elders
  • Draag zorg voor de ruimte en het materiaal
  • Laat de ruimte proper achter, neem je afval mee

Meer info over BlinkOut of een stiltekamer vind je op www.blinkout.be.

Sfeer Mahieu Yvan 20230726 5
© Yvan Mahieu

Contact

Heb je vragen, feedback of suggesties voor het festival? Stuur een mailtje met jouw vragen naar toegankelijkheid@theateraanzee.be en we helpen je graag verder. We horen ook graag jouw mening zodat we onze toegankelijkheid in de toekomst nog verder kunnen verbeteren.

Tijdens het festival kan je ook iedere dag tussen 10u – 21u terecht bij de infostand aan de ingang van Café Koer voor al jouw vragen over het festival.

Een veilige festivalomgeving

Theater Aan Zee wil een plek zijn waar iedereen zich veilig, welkom en comfortabel voelt. Een plek waar niemand gediscrimineerd, bekritiseerd of geïntimideerd wordt en waar persoonlijke grenzen gerespecteerd worden. Waar iedereen zichzelf kan zijn, en welkom is, ongeacht geslacht, gender, oriëntatie, cultuur, religie, etniciteit of beperking.

Weet dat je steeds terecht kan bij onze TAZ-medewerkers die herkenbaar zijn aan hun blauwe TAZ t-shirt. Op Café Koer vind je ook steeds onze sfeerbeheermedewerkers. Spreek ook hen gerust aan!