Dirigenten van mijn innerlijke zee(storm): overzicht

Posted on July 19, 2022

Binnen het thema #ZIEJEMIJ vroegen we aan tien ‘dirigenten’ wie of wat ze een stem zouden willen geven. Welk verhaal blijft ongezien volgens hen en moet gehoord worden? Wat zouden blauwe plekken zeggen als ze konden spreken? Een ongeboren kind? De zee? De zelfmoordenaar? De man die zijn huis ontvluchtte? De boshyacint, met uitsterven bedreigd? Elke avond om 18u30 spitsen we op Café Koer onze oren en openen we onze ogen om even te kijken naar wat ongezien blijft.

Data en exacte uren vind je HIER.

Woensdag 27 juli (opening)

Dirigent: Louise Van den Eede

Louise Van den Eede (1985) studeerde Wijsbegeerte en Journalistiek. Na haar studies kwam ze in de artistieke sector terecht als freelance dramaturg en regie-assistent voor o.a. Pieter Ampe (CAMPO) en Jan Decorte (Bloet Vzw). In 2011 richtte ze samen met haar zus Ans Van den Eede Hof van Eede op en debuteerde ze als auteur met Waar het met de wereld aan toe gaat, daar gaan wij naartoe (prijswinnaar TAZ#12). Sinds 2019 werkt ze als schrijver, dramaturg en researcher voor Benjamin Abel Meirhaeghe (Toneelhuis, Opera Ballet van Vlaanderen). Ze doceert Creatief Schrijven aan de AP Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten Antwerpen, waar ze ook vanaf september 2022 coördinator wordt van de Master-opleiding Drama.

Muzikant: VITO

Vito Dhaenens vormde in september 2017 zijn soloproject om tot een volledige band onder dezelfde naam. Hun muziek kun je naar eigen zeggen het best vatten onder de term ‘Belgicana’. Denk aan een energieke, melancholische mix van Patti Smith & Kurt Vile in de discotheek na sluitingsuur. Het fijne evenwicht tussen pittige indie, aaibare folkpop en vlagen muzikale melancholie.

Muziek: Stadskoor

Stadskoor is gemengd koor met een gevarieerd repertoire. Onder artistieke leiding van dirigent Dirk Ooms, eredirecteur Conservatorium aan Zee Oostende. ‘Eén dirigent, één gitarist, en veel vrouwen en mannen die zingen. En uiteraard… meezingen mag!’

Donderdag 28 juli

Dirigent: Mustafa Kör

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya (Turkije) en groeide op in Opgrimbië (Limburg) in een mijnwerkersfamilie. In 1998 liep hij een rugbreuk op als gevolg van een auto-ongeval, waardoor hij in een rolstoel terecht kwam.

Sinds 23 maart 2022 is hij Dichter des Vaderlands.

Muziek: Johannes Verschaeve en vader

Voormalig frontman Johannes Verschaeve van The Van Jets is al een tijd solo aan het werk onder de naam ‘Johannes is zijn naam’. Hij experimenteert er op los en musiceert ondertussen voor televisieseries, theaterstukken en werkte mee aan de muziekwandeling rond popart van het SMAK. Voor het huiskamerfestival Chambres d'O deelde hij eerder het podium met zijn vader Jan met verrassende nummers op gitaar.

Vrijdag 29 juli

Dirigent: Tom Hannes

Tom Hannes is zenmeditatieleraar, podium-performer, auteur van boeken als Zen of het konijn in ons brein, Leven in het nu en De Boeddha van de badkamer en opiniemaker voor De Standaard. Als filosofisch researcher aan de Universiteit van Eindhoven doet hij onderzoek naar de verbanden tussen de boeddhistische filosofie en onze huidige grote wereldproblemen.

Muziek: Stadskoor

Stadskoor is gemengd koor met een gevarieerd repertoire. Onder artistieke leiding van dirigent Dirk Ooms, eredirecteur Conservatorium aan Zee Oostende. ‘Eén dirigent, één gitarist, en veel vrouwen en mannen die zingen. En uiteraard… meezingen mag!’

Zaterdag 30 juli

Dirigent: Marijke Pinoy

Actrice, regisseur en moeder van vijf Marijke Pinoy staat op de planken én op de barricaden, laat in haar hart kijken geeft haar ziel bloot op toneel. Haar talent bracht haar langs een rijkgevulde jarenlange carrière in binnen- en buitenland. Haar engagement naar het midden van de samenleving. Niet alleen van op het podium wil ze mensen beroeren, doen nadenken of voélen. Daarnaast roept ze op tot solidariteit. Haar métier als artiest zorgt ervoor dat ze de vinger aan de pols, het hart op de tong en het hoofd scherp houdt. Een klassebak zonder klassiek te zijn.

Muziek: Cesar De Sutter

Cesar De Sutter is acteur, zoon van Marijke Pinoy (bekend van Ben X, 2007) en muzikant bij Peenoise, de band die hij in het leven riep met zijn broers Gilles Vandekaveye en Titus De Sutter. Samen brengen ze mysterieus klinkende art-pop.

Zondag 31 juli

Dirigent: Annabelle Van Nieuwenhuyse

Annabelle Van Nieuwenhuyse werd geboren in Parijs en is van Rwandees-Belgische afkomst. Ze studeerde fotografie en was enige tijd actief als grafisch vormgever. Ze werkte later voor TV Brussel en presenteerde het jeugdjournaal Studio Ket op Ketnet. Daarna presenteerde ze nog diverse radio- en televisieprogramma's voor de VRT en regionale zenders, en werkte ze voor FM Brussel. Van Nieuwenhuyse is een veelgevraagd moderator en treedt ook op als zangeres. Ze woont al jaren in Molenbeek en werd ondertussen de nieuwe coördinator van Cinemaximiliaan, het platform door en voor vluchtelingen, gevestigd in Molenbeek.

Muziek: Steven De Bruyn

Steven De bruyn is mondharmonicaspeler, bekend van El Fish, The Rythm Junks en zijn samenwerking met Roland Van Campenhout. Bekend van zijn duo-optredens met Jasper Hautekiet. Broederlijk trekken ze ten strijde met mondharmonica en contrabas.

Maandag 1 augustus

Dirigent: Laura Van Dolron

Muzikant: Hanine Wichah.

Hanine Wichah is 27 jaar, getrouwd en moeder van een dochtertje (Elia). In thuisland ‘Palestina’ studeerde ze af in de journalistiek en werkte onder andere als hoofdpresentatrice in verschillende programma’s op de nationale televisie. Ondertussen woont ze vier en een half jaar in België en leerde ze, onder andere, dat het belangrijk is in jezelf te (blijven) geloven. Een nieuw leven opbouwen in België was niet gemakkelijk, het gaat met vallen en opstaan. Zingen is voor Hanine een poging om een wereld te schilderen die vrij is van oorlog en pijn. Ze zingt onder andere bij ‘De Lede Birds’ uit Gent.

Dinsdag 2 augustus

Dirigent: Rachif El Kaoui

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver én KVS-gezicht. Je zag Rashif El Kaoui misschien al eerder aan het werk in voorstellingen van ’t Arsenaal, Het Paleis, fABULEUS, de Monty en KVS. Bij KVS is hij vertrouwd gezicht en deel van het vernieuwde open ensemble, na zijn rollen in Malcolm X, Odysseus: een zwerver komt thuis, Drarrie in de Nacht en JR (FC Bergman/Toneelhuis/NTGent/KVS).

Muzikant: Joeri Cnapelinckx (De Anale Fase)

De Anale Fase is een kleinschalig Nederlandstalig project tussen twee mensen, met name Joeri Cnapelinckx (frontman van Kawada) en Anna Vercammen (tv- en theateractrice), op ene vierkante meter opererend vanuit een tuinhuis tussen een kiekenkot en een duiventil in het landelijke Merchtem. Dat is de zesde halte op de boemeltrein van Brussel naar Dendermonde. Anna verzamelt pianootjes en schrijft teksten. Joeri zet er hopen noten onder. Samen maken ze er liedjes van.

Woensdag 3 augustus

Dirigent: Siel Verhanneman

Siel Verhanneman is schrijver en dichter. Begin 2022 publiceerde ze haar derde dichtbundel Wat nu met het licht dat binnenvalt. Ze schijnt hierin de kier bij, waarin alle verborgen facetten van rouw te vinden zijn. Ze geeft het onzegbare een stem en beschrijft de impact ervan op haar relatie met de ‘jongen die elke dag naast haar slaapt’.

Met haar instinctieve poëziedebuut Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd (2016) maakte ze angst, verdriet en rouw wijd bespreekbaar. In 2019 verscheen haar debuutroman Of iedereen gaat dood. ​In 2020 werd Siel Verhanneman opgenomen in 'Nu' als één van de tien meest interessante jonge dichters van het moment.

Muzikant: Vincent Coomans

Vincent Coomans, voor Siel Verhanneman ‘de jongen die naast haar slaapt’, woont en werkt in Kortrijk. Afstand, verlangen en rouw zijn centrale thema's. Zijn muziek roept referenties op naar Sufjan Stevens, Damien Jurado, Bill-Ryder Jones en Elliott Smith. In 2020 verscheen zijn instinctieve EP 'Can't you see that I slowly distance myself from you'. In 2022 verschijnt zijn eerste album 'The Great Rebuild' bij Illuminine Records.

Donderdag 4 augustus

Dirigent: Peter De Graef

Peter De Graef is een bevlogen acteur, auteur en theatermaker. Van 1973 tot 1975 studeerde hij toneel, voordracht en dictie aan de Gemeentelijke Muziekacademie te Borgerhout en Merksem. Dora van der Groen vormde hem aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Na zijn studies ging hij meteen aan de slag in het theater. Zo speelde hij vanaf 1979 in verschillende gezelschappen. Daarnaast schreef en maakte hij zelf een hele reeks voorstellingen die stuk voor stuk het onzegbare naar buiten durven brengen.

Muzikant: Frans Grappenhaus

Professioneel cellist Frans Grapperhaus heeft ervaring in klassiek, jazz, folk en theater. Hij werkte onder meer samen met Kommil Foo, Anouk en Wouter maar treedt ook solo op. Bekend van zijn voorstelling ‘Ik wou dat ik twee hondjes was’, waarin hij de mond vol heeft over Bach en muziek, woord en veel passie vermengt.

Vrijdag 5 augustus

Dirigent: Febe Coysman

Muzikant: ODO

Het jonge Gentse geweld Max De Smet, Tijl Van Wambeke en James De Smet, tonen met ODO hun multi-instrumentale talenten. Ze gebruiken een arsenaal aan klassiekers, golden oldies als basis voor hun eigen sound.

Zaterdag 6 augustus

Dirigenten: Louisa Bogaerts & Fikry El Azzouzi

Louisa Bogaerts is professor aan de universiteit Gent. Als experte in leren, taal en geheugen heeft ze een eigen hersenlab aan de Universiteit Gent waar ze onderzoekt hoe we ons geheugen kunnen optimaliseren. Met verschillende technieken onderzoekt ze hoe we lezen, leren en reproduceren en daarbij wil ze de rol van slaap bestuderen. Haar inzichten kunnen interessant zijn voor het onderwijs.

Fikry El Azzouzi is auteur van colums voor o.a. De Morgen en De Standaard, romans en theaterteksten. Hij debuteerde met ‘Het Schapenfeest in 2010. In 2014 schreef hij ‘Drarrie in de nacht’ die in verschillende talen werd vertaald en een nominatie voor de Gouden Uil in de wacht sleepte. Ondertussen schreef hij ook een tiental theatervoorstellingen. Met zijn gezelschap Jr.cE.sA.r maakte hij 'Malcolm X', 'Drarrie in de nacht' en 'Dear Winnie'.

Muzikant: Dameskoor Aimée Thonon

Opgericht in 2019, ter ere van de in 2007 overleden Aimée Thonon, en onder leiding van Steve Dugardin. Dankzij Aimée vond Steve Dugardin zijn weg in de muziek en belandde in het conservatorium. Zijn loopbaan als zanger bracht hem bij gerenommeerde ensembles zoals het Collegium Vocale (Philippe Herreweghe) en het Huelgas Ensemble (Paul van Nevel), en solo zingt hij in opera’s, dans- en theatervoorstellingen. Dugardin is docent en al meer dan 14 jaar zangcoach bij het theatergezelschap Tutti Fratelli. Hij koos bewust voor een Dameskoor: eind jaren ‘80 mocht hij als enige jongeman meezingen in een dameskoor en legde zo de basis voor zijn unieke contratenorstem. Een koor met gelijke stemmen zorgt bovendien voor een unieke, niet te missen klankkleur.