Dominantie. Waarom we denken wat we denken

Posted on January 20, 2021

Dominantie. Waarom we denken wat we denken
Warda El Kaddouri
30 mei om 11u

KAAP
I.s.m. Kaap, Studium Generale, Academia Press en de Auteurs

Wat is dominantie? Is het autoriteit uitoefenen over anderen? Is het bestaande denkkaders en machtsverhoudingen als voldongen feit aanvaarden? Kan een taal domineren? Kunnen we eraan ontsnappen? Hoogste tijd om hier zelf eens over na te denken en te reflecteren!

Warda El Kaddouri, in 2020 door deBuren tot meest inspirerende opkomende denker uitgeroepen, ontleedt met haar scherpe blik en toegankelijke stijl het begrip dominantie. Ze gaat in op de oorsprong en definitie, de mogelijke connotaties, het verschil tussen dominantie en macht. Ze legt de focus op verhalen en literatuur: wat zijn dominante verhalen en wat is de zege en het gevaar ervan? Met deze vraagstellingen en onderzoekende focus navigeert ze door ‘de canon’ van de literatuur. Op zachte en zelfzekere manier doet ze een pleidooi voor een open, flexibele canon.

Warda studeerde Taal- en Letterkunde en European Studies. In 2015 werd ze verkozen als VN-jongerenvertegenwoordiger. Ze behaalde een doctoraat in Duitse letterkunde over religie en identiteit en schrijft columns voor o.a. MO* en De Morgen. Warda woont in Amsterdam, waar ze werkt als freelance journalist en onderzoeker, o.a. voor De Groene Amsterdammer.

Benieuwd naar meer?
> artikel in Mo.magazine

> website Warda


Koop het Karakter HIER.