Heersers. Een getuigenverslag over taal en dominantie

Posted on January 20, 2021

Heersers. Een getuigenverslag over taal en dominantie
Wannes Cappelle
24 april om 11u

KAAP
I.s.m. Kaap, Studium Generale, Academia Press en de Auteurs

- De Karakterlezing vindt online plaats via stream, alle info via KAAP -

Wat is dominantie? Is het autoriteit uitoefenen over anderen? Is het bestaande denkkaders en machtsverhoudingen als voldongen feit aanvaarden? Kan een taal domineren? Kunnen we eraan ontsnappen? Hoogste tijd om hier zelf eens over na te denken en te reflecteren!

Wannes Cappelle, frontman van Het Zesde Metaal, lijkt niet vatbaar voor dominantie. Het is bij hem zoals yin en yang: iedere keer als een stroming of uitgesleten pad hem iets wil dicteren, zoekt hij het andere op, en als dat andere spoor hem ook weer vast wil grijpen en verstarren, keert hij terug naar het eerste.

Wannes werd tijdens zijn opleiding kleinkunst aangespoord om in het Nederlands en niet in het Engels te zingen. Hij vond een uitweg door in het West-Vlaams te beginnen zingen, en vond zo zijn stem. Ook ‘dominant denken over taal weet hij op innemende manier buitenspel te zetten. Zo werd hij eerst ontdekt en geliefd op Radio 1, wat normaal een no-go betekent richting StuBru. Maar niet zo voor Wannes, en dit zonder dat hij zich daar speciaal voor diende aan te passen.
In zijn Karakter getuigt Wannes over hoe om te gaan met heersende verwachtingen over artistiek werk en taal.