Creatiebeurs Jonge Makers

Posted on January 15, 2021

Na vele jaren met een prijsuitreiking en prijzen Jong Werk stapte TAZ begin 2020 over naar de ‘Creatiebeurs Jonge Makers’. Het traject zet in op een duurzame relatie tussen de jonge makers, partners, investeerders en publiek. Duurzaam in tijd, ondersteuning en groei, met het oog op de verdere ontwikkeling en het maken van een nieuwe creatie door de laureaten. Met deze creatiebeurs gaat TAZ, samen met partners en investeerders, een vervolgtraject aan met een startende kunstenaar. De kunstenaar engageert zich om binnen de twee jaar een nieuwe creatie te presenteren op TAZ.

Recent werden alle kunstenaars die op TAZ#2022 binnen het Jong Werk te zien waren uitgenodigd om een pitch in te dienen voor een nieuwe voorstelling. Tijdens het KIEM-festival kregen 4 laureaten de kans om hun pitch voor te stellen aan het publiek.

---------------

Laureaat Creatiebeurs Jonge Makers 2022
De beurs van 2022 gaat naar Jonas Baeke, wil met Bullsh**JOBS (werktitel) een familievoorstelling maken over administratie.

'De jury werd gecharmeerd door zijn taalgevoeligheid, zijn eerlijke engagement, de manier waarop Jonas met dit thema aan de slag wil gaan en zich laat omringen. Op een intelligente manier vertaalt Jonas de inhoud naar een kinderlijke wereld waar de volwassenen de ene spiegel na de andere krijgt voorgehouden.'

---------------

Laureaat Creatiebeurs Jonge Makers 2021
De tweede beurs gaat naar Laurens Aneca, hij zal samen met Serdi Faki Alici een voorstelling maken.

Laurens Aneca overtuigde de jury met zijn voorstel ‘Serdi’. De schets van Serdi draagt de belofte in zich van een werk dat het resultaat is van een intieme, eerlijke en vertrouwensvolle band tussen twee personen die onlangs vrienden zijn geworden. De jury honereert en gelooft ook in het welslagen van de poging om troostend en hoopgevend te zijn voor jongeren.

Serdi (werktitel) gaat in première tijdens TAZ#2023.

--------------

Creatiebeurs Jonge Makers 2020
De eerste beurs ging naar Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms. Voor hun nieuwe voorstelling zetten ze hun artistiek onderzoek verder naar de relatie tussen digitalisering en subjectiviteit in crisis. Ambient Theatre Fury gaat eind maart in première bij CAMPO (Gent) en reist deze zomer ook af naar TAZ.

---------------

Partners en investeerders
Als trouwe partner ondersteunt Sabam for Culture de beginnende kunstenaar met € 7.500 en advies omtrent promotie, spreiding en ontwikkeling.
Ook De Grote Post neemt jong talent meer dan ter harte, naast hun eigen residentenprogramma bieden ze een extra residentie aan en alle er aanwezige faciliteiten.
TAZ investeert € 2500 en ondersteunt de jonge makers op logistieke, productionele , communicatieve en zakelijke wijze.