(Af)leren. Kennis voor Antikoloniaal Samenleven

Posted on January 20, 2021

(Af)leren. Kennis voor Antikoloniaal Samenleven
Olivia Rutazibwa

I.s.m. Ugent, Kaap, Theater aan Zee, Academia Press en de Auteurs.

Steve Biko stelde ooit dat het machtigste wapen in de hand van de onderdrukker, het brein van de onderdrukte is. Wat betekent dit in een samenleving waar ‘onderdrukten’ en ‘onderdrukkers’ in hetzelfde klaslokaal zitten, hetzelfde nieuws aangeboden krijgen, op een plek in de wereld die historisch de vruchten plukte van kolonisatie en bijgevolg vandaag tot het rijke Noorden hoort?

In (Af)leren gaat Dr. Olivia Rutazibwa in op de link tussen kennis en het timmeren aan een antikoloniale samenleving. Ze zoomt in op antikoloniale solidariteit dicht bij huis en ver weg, om na te denken over antikoloniaal samenleven; op het onderwijs en de media, om te reflecteren over wat we moeten (af)leren om kennis te cultiveren die ons als samenleving wapent tegen dominantie.

Olivia is doctor in de politieke wetenschappen en voormalig Afrikaredacteur bij MO*. Ze is vooral geboeid door postkoloniale machtsverhoudingen, diversiteit, Europa in de wereld, democratisering, (humanitaire) interventies en Afrocentrisme.

Momenteel woont en werkt ze in Engeland waar ze Internationale Ontwikkelingssamenwerking doceert aan de University of Portsmouth.

Deze lezing kon enkel bij Studium in Gent plaatsvinden, het Karakter is hier verkrijgbaar via de Studium webshop.