ILA

Jong muziek

ILA doet niet aan bindteksten en dat is maar goed ook. Dank aan zangeres Ilayda Cicek om ons in café Crayon een set te gunnen die nog een onversneden set durft te zijn, en dus niet om de haverklap wordt onderbroken door soms slappe toespelingen of valse bescheidenheid. Deels daarom voelde de ietwat verplichte “dankuwel” aan het einde zo zalig oprecht.

Wat een zangeres is Ilayda ook. Haar stem sneed diep en bleef nog lang nazinderen. Ze begeleidde zichzelf op gitaar en werd slechts af en toe bijgestaan door een anonieme drummer. Ze leek zo in vervoering van haar eigen nummers dat ze ons moeiteloos haar wereld binnentrok. Een wereld die vol is van liefde en de pijn die die liefde aanricht. ‘Live to Love’, ‘You Are not the Sun’: zo goed als alle nummers uit haar set gaan over een verlangen naar of een herinnering aan samenzijn. Dat horen wij graag.

Toch is er ook nog wat groeimarge. Naar het einde toe vonden we alle nummers misschien iets te veel op dezelfde structuur terugbuigen: ILA glijdt steevast van een ingetogen en breekbare indiestrofe naar een soft grunge refrein waarin één frase een tiental keer wordt herhaald, getuige gepassioneerde kreten als “Turn my life back on” (‘Home’), “Love me” (‘Live to Love’) en “Speak without your voice” (‘Oh’). Dit sjabloon heeft Ilayda alvast in de vingers: als ze het nu ook nog eens durft om te draaien, staat niets haar in de weg om veel harten te veroveren. Including mine. Including mine. Including mine


Tekst: Daan Borloo
Foto: Radovan Dranga