Dit is mijn huis

Over Heimat van de Nwe Tijd

Op een groot doek dat vooraan het podium hangt lezen we op het testbeeld: ‘even geduld aub’. Rebekka De Wit verschijnt: ze wil nog iets zeggen voor de voorstelling start. Ze zegt dat ze opgelucht is: op deze manier samenkomen lijkt steeds meer een unicum.

In Heimat 3 bouwt De Nwe Tijd een huis voor James Wood, een 24-jarige Brit die op 23 november 2016 een reactie plaatste bij de YouTube-video van ‘To build a home’ van The Cinematic Orchestra. Zijn beste vriend had een jaar eerder zelfmoord gepleegd, schreef hij. Zijn vriend had hem die bewuste avond drie keer proberen te bellen, maar hij had het niet gehoord, omdat hij PlayStation zat te spelen. Hij voelde zich schuldig en verdrietig daarover.

De Nwe Tijd ging Wood interviewen in Leicester. Tijdens de opname vraagt Suzanne Grotenhuis hem waar hij zich thuis voelt. Hij wijst naar zijn bed vol knuffelbeesten en een sierkussen met het opschrift ‘my space <3’. Wood is iemand die 24 uur per dag binnen zit, maar niet thuis is, of toch niet in deze wereld.

Misschien, stelt De Nwe Tijd, staat Wood symbool voor iets nieuws. Hoe komt het dat we nu in een wereld leven waarin het individu weliswaar bevrijd is, maar tegelijkertijd losraakte van elke verbinding? Vragen als “Wie ben ik?” en “Wat wil ik?” zijn de belangrijkste geworden.

Terwijl Harald Austbø muziek speelt, wordt er driftig en onhandig aan het huis gebouwd: het fundament wordt gestort, de deur wordt geplaatst en een boom wordt geplant. Dat levert mooie, theatrale beelden op: een eenzame vergeten laars in het cement, een zwevende schoorsteen waar rook uitkomt. Warmte die van een huis een heimat maakt, een metafoor voor verbondenheid, voor de plek waar je instinctief naar terugkeert. Een huis als mogelijk antwoord op een toenemend isolement.

Aan het einde van de voorstelling richt Grotenhuis zich nog tot James Wood. Ze probeert een antwoord te vinden op zijn vraag “Waarom zou ik in een wereld willen leven waarin de negatieve dingen zwaarder wegen dan de positieve?” Ze stottert een beetje. Zegt dat het antwoord misschien schuilt in dat ene kleine woordje: “Waarom?” En dat “hoe?” misschien nog iets hanteerbaarder is, zoals in: how/to build a home?

VANDAAG NOG OM 15U EN 20U30 IN CC DGP (KLEINE POST).

Tekst: Xandry van den Besselaar
Foto: Alexander Daems