Het Vonnis

4 augustus 2018 - Vredegerecht Oostende

Openen deed het festival met een Rechtszaak tegen de dood. Deze ochtend viel het vonnis:

vrijspraak !

Toch doet het Hof, na akkoord van de jury enkele aanbevelingen: ‘Enerzijds wordt onomwonden gesteld dat de dood zin geeft aan het leven, en eindeloos leven eigenlijk onzinnig of niet zinvol is. Hierdoor is het fenomeen dood de afronding of bekroning van een zinvol leven. Hier wordt echter voorbij gegaan aan de vraag of de dood hierbij zorgvuldig genoeg handelt en op enige manier rekening houdt met de evaluatie van dat zinvolle leven door de betrokkene, en de perceptie bij de nabestaanden. Dat doet de dood immers niet … maar de vraag stelt zich of we dit in handen kunnen geven van die dood. We moeten dit ‘falen’ maatschappelijk benaderen. Anderzijds wordt de dood gebannen uit ons bestaan, en wordt de facto het leven oneindig gemaakt.

Daarom wordt aanbevolen aan de maatschappij om meer middelen ter beschikking te stellen om de kwaliteit van het leven te verbeteren en de dood uit te stellen of de doodstrijd te verzachten.

Het is onze maatschappelijke plicht om de impact van de dood draaglijker te maken voor slachtoffers en nabestaanden. Dit vraagt een omwenteling in ons denken en voelen. En ja, onder andere de liefde zal hier de gevoelsmatige tegenpool zijn.’

Voorafgaand aan de uitspraak was er een interview met Meester Walter Van Steenbrugge op Radio 1, herbeluister het hier.

Je kan hier het volledige Vonnis lezen.

Inge Baes