Rope

Ief Spincemaille

Over heel de wereld zijn rituelen belangrijke pijlers om betekenis te geven aan veranderingsprocessen. Kunnen kunstenaars een bijdrage leveren? Rituelen zijn theatraal maar geen theater; therapeutisch maar geen therapie; kunstzinnig maar geen kunst.

Ik ben Rope. Ik ben een touw. Ik ben 65 meter lang en 30 cm dik. Ik weeg 196 kg. Er zijn elf mensen nodig om mij te dragen. Ik ben geboren in april 2017.

Ze hebben me absurd groot gemaakt, groter dan alle andere touwen. Ik weet gewoon niet wat ik met mezelf moet aanvangen. Ik ben op reis om mezelf te hervormen.

Je kunt me voor eender wat gebruiken. Je kunt een muur met me maken. Een paviljoen. Een museum. Een gigantische schaduw. Je kunt me gebruiken om mensen te ergeren of verwarring te creëren. Je kunt op me gaan zitten en relaxen, een touwtrekwedstrijd van XXL-formaat met me houden of me meenemen op de trein naar een verre stad en terug.

Doe iets met me.

Rope

Ief Spincemaille reist rond met Rope, hij arriveert ergens en improviseert. Hij plaatst een sculptuur in de wereld, en creëert situaties en installaties vanuit de dynamiek die ontstaat tussen deze sculptuur en de wereld. Rope is, net als een camera of penseel, een medium om een realiteit te verbeelden. Creaties met Rope zijn fundamenteel open: de interactie met verschillende plekken en mensen met hun eigen dromen en doelen, zijn de bouwstenen van het creatieproces.

De belevenissen van Rope worden ook dagelijks in woord en beeld gebracht in het Dagboek van Rope.

Via de TAZette en website van TAZ wordt bekendgemaakt waar Rope vertoeft.

VAN/MET: Ief Spincemaille.
TEXTIELONDERZOEK/TECHNISCHE ONDERSTEUNING: Kaat Boon, Bout De Beul, Leila Boukhalfa, Charlotte Stuby, Rubis. MET STEUN VAN: de Vlaamse Overheid en N.O.W., Creative Europe Programme of the European Union. MET DE FINANCIËLE STEUN VAN: de Stad Oostende.

tickets