Amnes(t)ie

Chokri Ben Chikha/Tom Dupont/Bert Gabriëls/Dahlia Pessemiers-Benamar/Marijke Pinoy/Action Zoo Humain

docutheater

Met de talkshow Samen door één deur duikt Action Zoo Humain het televisielandschap in. Ze lappen de 10 geboden van het tv-format aan hun laars en trekken de kaart van de radicale verzoening, met als gastheer: Bert Gabriëls! De invitees van de avond: een dochter van een Vlaamse collaborateur en een moeder van een Syriëstrijder.

De inhoudelijke boodschap, het gekozen theaterformat en de metatheatrale reflectie die dat format oproept versterken elkaar tot een slimme en krachtige theatervoorstelling.’ (Theaterkrant)

'Amnes(t)ie werpt een boeiend speelveld aan vragen op. Missie geslaagd.' (De Standaard)

'Een sterke voorstelling die veel snaartjes raakt. En die ook prachtig de draak steekt met televisie.' (Het Nieuwsblad)

'Naast dat heldere pleidooi voor historisch bewustzijn en genuanceerde meningsvorming over gevoelige onderwerpen als collaboratie en Syriëstrijders, is het tegelijkertijd ook een vlammende kritiek op de sensatiebeluste mediapraktijk die niet reflecteert of verzoent maar juist uitbuit en polariseert.' (Klara)

Amnes(t)ie plaatst ons collectief verleden naast de huidige socio-politieke realiteit. Kunnen we lessen trekken uit ons omgaan met de collaborateurs na WO II? Geven we de geradicaliseerde IS-strijders bij terugkeer een tweede kans?

TIP: Mu.ZEE brengt n.a.v. van haar 10e verjaardag de eigen Oostendse collectie in dialoog met een privécollectie in Kinshasa. Op 2 augustus, om 11u en 14u, neemt Action Zoo Humain met o.a. Gert Jochems, Chokri Ben Chikha en Geneviève Galo, je mee op sleeptouw langs de kunstwerken.Waarom verzamelde deze anonieme persoon kunstwerken van de 'Kinois'? En wat vinden Congolezen daar zelf van? Deze rondleiding probeert de geografische en culturele afstand tussen Oostende en Kinshasa te overbruggen. Inschrijven via www.muzee.be

De voorstelling is ook toegankelijk vanaf 12 jaar.

CONCEPT: Chokri Ben Chikha.
REGIE: Chokri Ben Chikha, Tom Dupont.
DRAMATURGIE: Zouzou Ben Chikha.
SPEL: Bert Gabriëls, Dahlia Pessemiers-Benamar, Marijke Pinoy.
TEKST: Erik-Ward Geerlings, Erwin Jans.
REGIE-ASSISTENTIE: Kristien Van Driessche.
TECHNIEK: Niels Ieven, Lucas Van de Voorde, Adolple Mutoni.
KOOR: Mais Quelle Chanson o.l.v. Kapinga Gysel.
KOSTUUMS: Marij De Brabandere.
MET DANK AAN: prof. dr. Bruno De Wever & dr. Koen Aerts (Universiteit Gent), Stef Ampe, Karolien De Schepper, Kathy Douchar, Fatima Ezzarhouni, Willem Van Cauwenberghe, Sarah Desmet.
MET STEUN VAN: de Vlaamse Overheid, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent.
IN SAMENWERKING MET: Les Ballets C de la B.
PARTNERS: NTGent, KASK School of Arts/HoGent, Theater Rotterdam.


tickets