Piste - Michiel Deprez

TAZ-KBC Jongtheaterprijs

Uit stof zijn we gemaakt en tot stof zullen we terugkeren. Of kan het bij nader inzien zaagsel zijn? Piste keert immers terug naar de essentie van het circus maar ook van het individu in het universum. Michiel Deprez – afgestudeerd aan de circusopleiding in Tilburg – toont een bijzondere maturiteit in de wijze waarop hij zijn eigen discipline – de jongleerkunst – ontleedt, de essentie daarin opzoekt en onderweg bijzondere mooie beelden creëert.
Van het uittekenen van de piste over het dansant jongleren met zaagsel tot het manipuleren van zware stenen ballen: het intiem persoonlijke staat naast het grote universele, lichtheid naast letterlijke zwaarte, stoffelijkheid naast onstoffelijkheid.
En ondertussen zijn er daar die kleine knipoogjes, de glitterjas van de circusdirecteur, de lampjes die door de toeschouwers bediend worden. Deprez neemt de tijd, laat zijn publiek mee met hem en zijn materie langzaam één worden, en bereikt daarin een staat van zen.

Doorgedreven, ingetogen, secuur, puur: hier in Piste staat een maker die vertrekkende vanuit een eigen heel persoonlijk universum als jongleur uiteindelijk het grote universum van een zonnestelsel creëert. Waarin de mens slechts een stofje is. Of wat zaagsel.
De laatste doet het licht uit.

Michiel Deprez toont een bijzondere maturiteit in de wijze waarop hij zijn eigen discipline van het jongleren ontleedt en met een puur en secuur materie-onderzoek het persoonlijke aan het universele linkt.

Daarom roept de jury Michiel Deprez uit tot laureaat van TAZ-KBC Jongtheaterprijs.

Lees hier het volledige jury verslag Jong Theater