Kippenvel en symbiose

Verslag 'And underneath the everlasting arms - Graindelavoix'

Graindelavoix, het vocaal gezelschap van en rond Björn Schmelzer, presenteert eeuwenoude vocale muziek in een hedendaagse context. Ze waren twee jaar geleden al te gast opn TAZ en lieten toen een onuitwisbare indruk na.

Hun nieuwste productie gaat over slaap, of liever over het gebrek daaraan, de verstoorde of de uitgestelde slaap. And underneath the everlasting arms is een soort archeologiche vertelling over de slapeloosheid, met de Completen – het allerlaatste getijdengebed van de dag – als rode draad. Die gebedsgezangen (polyfonieën van Josquin, Gombert, Sheppard en Lassus) werden door Schmelzer verweven met ’incantaties’ van schrijver Samuel Beckett, zelf een notoire slapeloze ziel.

Graindelavoix focust niet op de historische reproductie van oude muziek, maar zet intensiteit en beleving centraal. Geen klassieke kooropstelling dus in de Petrus en Pauluskerk. Het publiek zit, ligt en leunt verspreid over de ruimte. Dat maakt niet iedereen even blij, stellen we vast wanneer een dame naast ons op het tapijt ploft en “hier ben ik echt te oud voor” mompelt.
 
De hedendaagse en vernieuwende visie op polyfonie van het gezelschap kan ook een jong publiek bekoren. We zien bijna evenveel sneakers en hoodies als keurige veterschoenen. De zangers bewegen zich doorheen de kerk en tonen zich vanuit verschillende invalshoeken, nu eens schaars bijgelicht door een sober, maar warm peertje, dan weer nauwelijks zichtbaar in het donker. Het lichtspel is uitgepuurd, de dramaturgie sober en afgemeten, waardoor de zangers alle ruimte krijgen. Ze bewegen ritmisch langs en door elkaar, soms schijnbaar ritueel rondjes draaiend onder het zachte schijnsel van een enkele lamp.

Maar misschien doet dat er allemaal weinig toe. Je kan geen flauw idee hebben wie Beckett was, lak hebben aan oude en polyfonische muziek, een hekel hebben aan kerken en gebeden en toch diep geraakt en bewogen worden door Graindelavoix. Wat er echt toe doet en waarom je ooit een performance van dit gezelschap moet gezien hebben is dit: hoe een stem fragiel maar zelfzeker lijkt op te stijgen en aan te zwellen, waarop een andere stem naadloos inhaakt, en nog een, en nog een, tot een krachtig nieuw en gelaagd geluid de ruimte en je bewustzijn vult. Hoe de blik van een zanger die van een andere grijpt en ze intens gelukkig glimlachend naar elkaar zingen, als in een uniek moment van symbiose. Dat je bij momenten geen idee hebt wat er gezongen of gedeclameerd wordt, maar desalniettemin tot in elke vezel ontroerd raakt. (Bieke Purnelle)