TAZ#2016: twintig jaar TAZ!

Volgende zomer mag TAZ twintig kaarsen uitblazen!
Een ideale gelegenheid om het verleden van het festival in de kijker te zetten en artiesten uit te nodigen die er aan verbonden zijn; en dat zijn er heel wat!

Voor deze jubileumeditie stelt het TAZ team het programma samen en is er niet één centrale gast, maar vele.
TAZ dook in de archieven en stelde volgende vragen:
Welke dromen hebben we (nog) niet kunnen vervullen? Welke projecten willen we hernemen? Welke genres en disciplines verdwenen of veranderden in de loop der jaren? Hoe ontwikkelde het festival mee met de stad en welke locaties springen eruit? Welke jonge makers of ex-laureaten uit die twintig jaar horen nu tot de gangbare theatermakers? Welke kiemen kunnen we planten voor de toekomst?

Focus op jong talent, vandaag en toen
TAZ werd in 1997 opgericht, en van bij de start staat de beginnende kunstenaar, zij het acteur, muzikant, danser, performer … centraal. Door de jaren heen namen tal van jonge talenten deel aan TAZ, voor een groot publiek en ingebed in de stad en haven van Oostende. Vele jonge makers uit de beginjaren zijn uitgegroeid tot ervaren gedreven makers, en bepalen nu mee het heden en de toekomst van het podiumlandschap.

Trouw aan het DNA van TAZ leggen we in dit jubileumjaar de focus op de jonge artiesten van vandaag en slaan we een brug naar de makers van toen. Zoals steeds nodigt TAZ 15 afstudeerprojecten en 8 jonge bands uit Vlaanderen en Nederland uit naar Oostende, in het luik Jong Theater en Jong Muziek. Daarnaast komen de ‘jonge makers van toen’, zij die ooit op TAZ stonden met hun afstudeervoorstelling en doorgegroeid zijn tot gerenommeerde acteurs of gezelschappen. We nodigen hen uit om recent werk te presenteren of een nieuwe creatie of herneming te brengen.

Geschiedenis
Twintig jaar zijn voorbij gevlogen en dé geschiedenis van TAZ waart rond in slechts enkele hoofden. Hoog tijd om het verleden te onderzoeken én te reconstrueren. Via een digitale tentoonstelling zal je de hele geschiedenis van TAZ kunnen bekijken én herbeleven!

Oproep? Heb jij nog foto’s of ander materiaal van de eerste edities van TAZ (1997 tot en met 2003)? Dan kan je dit bij TAZ in cc De Grote Post of via theateraanzee(at)tartart.be aanleveren. De foto’s worden ingescand en verwerkt in de digitale tentoonstelling.

Het volledige TAZ programma wordt midden juni bekendgemaakt.