Karakters

Literatuur en filosofie in zakformaat

‘Karakters’ is een gloednieuwe reeks waarin vier keer per jaar een essaybundel, kortverhaal, dialoog, verbal performance of ander prikkelend lettermateriaal verschijnt. Het zijn stuk voor stuk eigenzinnige teksten over een maatschappelijk thema dat uitnodigt tot reflectie, discussie of debat. De auteurs zijn Nederlandstalige denkers uit diverse disciplines die een uitgesproken mening met een snedige pen verwoorden.

De teksten worden in het najaar 2016 en voorjaar 2017 op scène gebracht en bediscussieerd op het podium van Studium Generale en in de TAZ SALONS in samenwerking met Vrijstaat O.

KARAKTERS #1

De Poolse auteur Alicja Gescinska leidt de reeks in met het BOEKJE Allmensch. Van middelmaat tot meesterschap, een filosofische verkenning over het jaarthema van TAZ#2017: Is minder meer?

Alicja Gescinska is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Op jonge leeftijd vluchtte ze met haar familie van Polen naar België, waar ze later haar doctoraat behaalde aan UGent. Haar debuut, De verovering van de vrijheid, werd door deMens. nu uitgeroepen tot het beste non-fictieboek van 2011-2012 en genomineerd voor de Socrates Wisselbeker en het Liberales-boek van het jaar. Dit jaar verscheen haar debuutroman Een soort van liefde. Vanaf september zal ze te zien zijn in een programma op Canvas.

Tijdens het TAZ SALON op zondag 16 oktober in Vrijstaat O. wordt haar lezing een vurig pleidooi om het ideaal van de homo universalis nieuw leven in te blazen.

Tickets voor KARAKTERS #1 vind je hier

 

 

KARAKTERS #2

Architect Wim Cuyvers schreef Toujours trop, die hij zal voorstellen op zondag 20 november in Vrijstaat O.

In ‘Toujours Trop’ stelt Wim Cuyvers dat ‘Less is more’ is verworden tot een excuus om te lanterfanten, om te chillen en te snoozen. ‘Toujours trop’ is geen oproep om materiaal of brandstof te verkwisten, maar wel om zichzelf te verkwisten, om niet zuinig te zijn op zich zelf. Volgens hem is ‘eenvoud’ synoniem voor schijnheiligheid en valse bescheidenheid. Hij verkiest het woord ‘simpel’, dat de bijbetekenis van ‘waardeloos’ in zich draagt, terwijl in ‘eenvoud’ juist ‘meerwaarde’ vervat zit. Eenvoud is voor hem de exponent van Vlaams katholieke nederigheid, die ooit weer beloond wordt, beloond wil worden of hoopt beloond te worden; in het simpele is er geen beloning. Lichamelijke uitputting leidt volgens hem naar het simpele en is dus een kwadrateren van het verlies. ‘Toujours trop’ is een oproep om zich te laten leeglopen, de se vid(ang)er. 

Tickets voor KARAKTERS #2 vind je hier