Gastcurator 2018: Barbara Raes

De gastcurator voor de volgende TAZ editie is Barbara Raes.
Een introductie:

Barbara Raes is binnen het KASK School of Arts (Gent) volop bezig aan haar onderzoekstraject getiteld Open Einde. Hierbij werkt ze samen met kunstenaars, ritueelbegeleiders, mensen uit de uitvaartsector, ontwerpers, studenten sociale agogiek, enz. alternatieve afscheidsrituelen uit. Ook richtte ze haar eigen organisatie Beyond the spoken op, een werkplaats voor niet-erkend verlies. De thematieken van dit onderzoek, zijnde kunst-zorg-uitvaart, neemt ze mee in haar curatorschap.

Barbara Raes: “Het spreekt vanzelf dat wat ik doe een belangrijke stempel op het festival zal drukken. Eigenlijk wilde ik niet meer programmeren. Maar deze vraag krijgen in de stad waar ik geboren ben, in het jaar waarin ik mijn driejarig onderzoek afrond, die wou ik met open armen ontvangen. Er zal voor mij een soort cyclus rond zijn in 2018."

Inhoudelijk wil ze het leven naast de dood zetten en daarin een belangrijke rol toewijzen aan het helende van de kunsten. Kunst kan genezen door te wijzen naar waar het pijn doet. Ze doet dit niet alleen voor TAZ, maar vanuit haar geloof in de relevantie van wat ze doet en in het belang van kunstenaars voor de samenleving.

Barbara Raes: “Kunst is niet alleen iets waar je tickets voor koopt, maar wat je overkomt en wat je verandert. Kunstenaars zijn goede katalysators. Zij kunnen transformeren. Denk aan een voorstelling die je geraakt heeft: je komt anders buiten dan je bent binnengegaan. Neen, mensen hoeven niet bang te zijn dat het een bloedserieuze editie wordt. Ja, er zullen producties zijn waar je een tik van krijgt. Maar dan ga je even wandelen langs de zee. TAZ2018 wordt net een uitnodiging aan het publiek om het leven te léven!”

Lees HIER het volledige interview uit de TAZette.


Wie is Barbara Raes?
Barbara Raes (°1977) studeerde kunstwetenschappen en specialiseerde zich in de theaterwetenschappen. In 2000 begon ze in Kunstencentrum Vooruit (Gent) als dansprogrammator waar ze vernieuwing bracht in het programma richting performance en conceptuele dans en waar ze een internationaal netwerk van kunstenaars uitbouwde. Van 2007-2011 was Barbara Raes artistiek leider in Kortrijk, waar ze mee aan de wieg stond van de fusie Limelight - Dans in Kortrijk en Beeldenstorm tot het nieuwe Kunstencentrum BUDA. Vanaf 2011 stond Barbara aan het hoofd van het artistieke team van Vooruit, waar onder haar leiding transitie, duurzaamheid en kunst als maatschappelijke actoren prioriteit werden. Raes was medeoprichter van Greentrack, een overkoepelend orgaan voor duurzaamheid in de Gentse kunstensector. In september 2014 nam ze afscheid van Vooruit met een pleidooi voor grotere zorg voor het menselijk kapitaal in de kunstensector: ‘Stralend opbranden en stenen stapelen’.
Ze werd lid van FoAM in Brussel waar ze het programma ‘transiency’ volgde, een residentie voor ‘iemand in transformatie’. Ze nam een jaar tijd om zich te herbronnen en te heroriënteren.  
In deze context volgde zij een opleiding als begeleider van afscheidsrituelen bij Green Fuse in Totnes (UK). Ze deed ook aanvullende workshops rond transitie en het vormgeven van het leven en de dood. Op die manier ontwikkelde ze zich tot een unieke verbinder tussen kunst-zorg-afscheid. Ze eindigde haar ‘transiency’ met de tekst Het verlangen te kunnen omdenken.
Sinds 2015 is ze aan de slag als onderzoeker bij het KASK, School of Arts. In januari 2016 richtte ze Beyond The Spoken op. In deze werkplaats voor niet-erkend verlies gaat ze zoveel mogelijk in op de nieuwe behoeftes van een veranderende samenleving, vanuit de overtuiging dat grote veranderingen in kleine stapjes gebeuren.