Eerste namen bekend

Twintig jaar TAZ!

Deze zomer, van 28 juli tot en met 6 augustus, blaast TAZ twintig kaarsen uit!

Eén van de krantenkoppen na afloop van de allereerste editie in 1997 luidde ‘Theater Aan Zee is een blijver’.
En ja, bijna twintig jaar zijn ondertussen voorbij.
De teller staat op meer dan 3000 kunstenaars die in meer dan 2000 voorstellingen op meer dan 150 verschillende locaties speelden in Oostende.

In deze jubileumeditie blikken we terug op het parcours dat TAZ als festival en de vele kunstenaars hebben afgelegd.

Verwacht niet één centrale gast, maar vele!

 


Concept en vorm: Kaat Flamey/Fotografie: Koen Broos
De gele lijn in het affichebeeld staat symbool voor het parcours (de tijdslijn) van 20 jaar TAZ…
 

Parcours van TAZ

Terugblikken op de vele gebeurtenissen doen we onder andere via een onlinetentoonstelling.
Via theateraanzee.be zal je vanaf 8 juli, 20 dagen voor de start van de 20e TAZ editie, het hele TAZ parcours en dat van de vele kunstenaars kunnen volgen.

Parcours van de kunstenaars

Trouw aan het DNA van TAZ leggen we in dit jubileumjaar de focus op de jonge artiesten van vandaag, bovendien slaan we een brug naar de ‘jonge makers van toen’. Ook dit jaar is er een mooie selectie Jong Theater en Jong Muziek, met o.a. in het Jong Theater, Salut Copain van Dounia Mahammed, onlangs genomineerd voor de BILL-awards en Frie Maline in het Jong Muziek.

Daarnaast nodigen we de ‘jonge makers van toen’ uit, zij die ooit op TAZ stonden en al dan niet een prijs in de wacht sleepten.
Samen met (ex) TAZ programmatoren Marc Lybaert (1997-2000), Don Verboven (1999-2003), Steven Heene (2005-2009), Liv Laveyne (2011-2015), Sophie De Somere (2011-2016), Merel Heering (2016), Pieterjan Vervondel (2005-2016) en artistiek leider Luc Muylaert (2001-2016) werd onderzocht welke makers nog actief zijn, welke recente voorstellingen van hen in de festivalcontext passen of wie we een premièreplek aanbieden. Dat blijken er heel wat, meer dan wat er in tien dagen gepresenteerd kan worden.

Eén van die ‘jonge makers van toen’ waren Natali Broods en Bruno Vanden Broecke.
Met Kleine Bezetting, hun afstudeerproject aan Studio Herman Teirlinck, wonnen ze in 2000 het Jong Theater Werk concours. Deze zomer openen ze het festival met een herneming van deze voorstelling!

Ook centrale gasten uit het verleden van TAZ worden uitgenodigd. Theater Zuidpool (2015) presenteert Zieke Jeugd dat binnenkort in première gaat. Compagnie Cecilia, het gezelschap van o.a. Arne Sierens (2008) brengt een muzikale ode aan Chet Baker met de muziektheatervoorstelling Chet. Het nieuwstedelijk (voorheen Braakland/Zhebilding, centrale gast 2012) brengt na Hebzucht (TAZ 2012) en Angst het laatste deel van de trilogie, Hoop. De KOE (2005) brengt De man die zijn haar kort liet knippen, een voorstelling naar de ideeën van Johan Daisne, met Natali Broods en Peter Van den Eede.

Muziek

Met de verhuis van Café Koer van het Stationsplein naar het Leopoldpark verloor TAZ een legendarische plek, Club Terminus. Legendarisch omwille van de vele memorabele concerten en de uitbundige feestjes achteraf … Deze zomer bouwen we de lokettenzaal in De Grote Post gedurende tien dagen om tot ‘Club Terminus II’. Verwacht opnieuw te ontdekken muziekpareltjes en veel ambiance met o.a. Pura Vida, The Germans, Aroma di Amore, My Baby, Fantazio, Willis Earl Beal …, telkens om middernacht!

Literatuur

Uitgelezen aan Zee is voor de tiende maal te gast op TAZ. De speciale gasten dit jaar zijn telkens duo’s: ‘Belezen journalisten’ als Phara De Aguirre en Danira Boukhriss of ‘Belezen acteurs’ als Josse De Pauw en Kristien De Proost.

In het nieuwe poëzieformat ‘Apéro Poëzie’ halen bekende lezers hun lievelingsgedichten uit de kast en nodigen ze een dichter uit die ze bewonderen. Daniël Termont bijt de spits af en klinkt een aperitief op Pablo Neruda. Hij nodigt auteur/dichteres Hagar Peeters, die een ietwat andere kijk heeft op Neruda, uit. Daarnaast presenteert een jonge dichter(es) nieuw werk en tekenen illustratoren genomineerd voor deAuteurs-prijs live op scène. Johannes Verschaeve (The Van Jets) verzorgt de muzikale intermezzo's.
‘Apéro Poëzie’ is samengesteld door TAZ en Poëziecentrum.

Ook nieuw zijn De Debutanten, vier middagen vol. Telkens worden twee auteurs-debutanten uitgenodigd om hun boek(en) voor te stellen aan de hand van fragmenten. Friedl’ Lesage verzorgt de interviews. Deelnemende debutanten zijn o.a. Rebekka de Wit, Mustafa Kör, Lara Taveirne, Lize Spit.
 

Theater, muziek en literatuur voor kinderen!

Van 30 juli tot en met 6 augustus, toveren TAZ en Theater FroeFroe het Leopoldpark opnieuw om  tot een cultureel kinderparadijs, Het Familiepark.
Op het programma: de Piepkes (Manifeest), FroeFroe (Bâmbôle, ikiloliki en Zeeboenk), Jan de Smet (Steek je vinger in de lucht), een knutseleiland, een fietssalon, en nog veel, veel meer.

Oproep!
Op zaterdag 30 juli om 11u wordt Het Familiepark feestelijk geopend. We roepen het publiek op om in geel kostuum (een gele T-shirt, gele broek, gele pet, gele bloem …) naar het park te komen om met een grote gele wave aan de vijver het startschot te geven. Daarna vieren we feest met lekkers.

Film

Niet alleen jonge theatermakers, muzikanten en schrijvers krijgen een platform op TAZ, ook, net zoals in de beginjaren, jonge filmmakers verwelkomen we.
Onder de noemer Film aan Zee presenteren we vijf Vlaamse kortfilms die het afgelopen jaar bekroond werden. Deze worden voorafgegaan door kortfilms uit de Vlaamse filmscholen die hier voor het eerst gepresenteerd worden. Ook laten we afstuderende scenaristen en regisseurs samenwerken met professionelen. We nodigen je uit voor een ‘table read’, een onderzoeksfase in het creatieproces van een film.
Film aan Zee is een samenwerking met het Filmfestival Oostende, met de ondersteuning van de Unie van Regisseurs, de Scenaristengilde en de Acteursgilde.

Nog meer jubilea!

Op zondag 7 augustus nodigen we vrienden en Oostendenaars uit voor een reuze(n) picknick in het Leopoldpark. Het wordt een potluck-picknick, “Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer eten meebrengt en deelt met de andere gasten.” (Wikipedia)
Breng je favoriete gerecht mee en creëer samen met iedereen een gigantisch feestmaal!
De picknick is een samenwerking met alle cultuurhuizen die dit jaar hun jubileum vieren: het kunstencentrum Vrijstaat O. (10 jaar), de kunsteducatieve organisatie Mu-Zee-Um (15 jaar), de sociaal-artistieke organisatie kleinVerhaal (10 jaar) en het Filmfestival Oostende (10 jaar).

Praktisch

TAZ#2016: Van 28 juli tot en met 6 augustus.
Programma online vanaf 8 juni
Start ticketverkoop op 8 juni (Vrienden van TAZ) en 13 juni (iedereen)