Eerste namen bekend!

GASTCURATOR 2017
Dit jaar treedt Dirk Pauwels, ex-directeur van het Gentse kunstencentrum Campo, aan als gastcurator. 
Hij kreeg de opdracht om een aantal inhoudelijke lijnen uit te zetten voor deze editie.
Dirk Pauwels: “Samen met TAZ werd een festivalconcept ontworpen dat aansluit bij het hedendaagse tijdsbeeld. Daar waar à volonté mensen tegen elkaar worden opgezet is het meer dan nodig te verenigen. Niet alleen met hen die voorzien en verwacht worden, maar met allen, waar en op welke sport van de maatschappelijke ladder men zich ook bevindt, hoe precair iemands plek ook is binnen de sociale omgeving. De festivaleditie 2017 wil een forum zijn waar ook diegenen die moeilijk toegang vinden tot de kunstwereld, volwaardige deelnemers worden.
 

AFFICHE TAZ
Voor het affichebeeld werd samengewerkt met William Phlips & APEVELARTOTAL. Naar aanleiding hiervan stelt WILLIPS tentoon in de Galerie BeauSite in Oostende, vanaf donderdag 27 juli. Bovendien nodigt hij iedereen graag uit tot een persoonlijke interpretatie van het campagnebeeld, en wie weet vinden deze reacties hun weg naar en in de expo. Je kan een reactie posten op willips.be/tazaffiche.
 

OPENINGSCONCERT OP DE VIJVER
Op woensdag 26 juli om 22u wordt het festival feestelijk geopend met een vuurspektakel en het concert ‘WATER & FIRE/ Handel revisited’ van BL!NDMAN, met vijf saxofonen én decap-orgel, óp de vijver in het Leopoldpark.
 

NIEUWE LOCATIE
Om grotere theaterproducties te kunnen presenteren én de stijgende vraag naar tickets te kunnen opvangen zal TAZ de bekende baskettempel de Versluys|Dôme omtoveren tot een theaterzaal met 500 zitjes.
Maaike Cafmeyer, Nele Paelinck en Ineke Nijssen zingen hier de fameuze liederen van Drs. P in Soirée Emancipée, vrouwen zingen P, een creatie voor TAZ. Fay Lovsky zingt ook mee en musiceert samen met Jan De Smet, Jean Blaute en een schare muzikanten. Verder staan hier ook Het nieuwstedelijk met Groupe Diane en Miet Warlop met Fruits of Labor samen met de rockende broertjes Tanghe.


INTERNATIONALE NAMEN
Ook internationale namen op het programma: het Brits-Duitse collectief Gob Squad verwelkomen we met Super Night Shot en Kitchen. Dit theatercollectief maakt voorstellingen van meer dan unieke kwaliteit. Als theatervorm met niets anders te vergelijken! Ook de legendarische Britse performer Paul Clark, die reeds jaren niet meer actief is in de podiumwereld, zakt op vraag van Dirk Pauwels exclusief af naar TAZ met The Last Gentleman.
 

CREATIES VOOR TAZ
Een festival met betekenis moet niet alleen tonen maar ook doen ontstaan, dixit Pauwels.
Naast de creatie Soirée Emancipée, vrouwen zingen P maken Ineke Nijssen en Hendrik Vandoorn met zeven Oostendse kinderen de voorstelling IN STUKKEN geïnspireerd door het werk van wijlen Eric De Volder (Tg. Ceremonia). Ook fotografe Lieve Blancquaert werd door de gastcurator uitgedaagd. Op basis van interviews verzameld in Oostende, wordt in Misschien Marieke een verhaal verteld over wat het betekent moeder te zijn in precaire omstandigheden.
 

TWEE NIEUWE LITERATUURFORMATS EN EEN DEBUUTPRIJS!
Ook dit jaar een flinke portie literatuur met zicht op zee! Het vorig jaar gesmaakte format Apéro Poëzie keert terug. Nieuw is de uitreiking van een nieuwe poëziedebuutprijs van het Poëziecentrum en deAuteurs waarbij vier jonge dichters een podium krijgen in Apéro Poëzie.
Ook twee nieuwe literatuurformats dit jaar: Op sleeptouw, waarbij een schrijver een klein publiek ontmoet tijdens een openhartig gesprek over het schrijversschap en het format BoekenTAZ waarbij acteurs, muzikanten en literatoren vertellen wat absoluut niet mag ontbreken in uw boekenkast of reiskoffer.
Tot slot nodigt Dirk Pauwels een festivaldichter uit. Charlotte Van den Broeck zal dagelijks een gedicht afleveren dat te lezen en te zien zal zijn in de poëziedreef in het Leopoldpark.

LEOPOLDPARK: FAMILIEPARK EN PLACE MUSETTE

Voor de jongste TAZ-bezoekers is het Familiepark in het Leopoldpark een echte aanrader met leuke workshops en toffe spelletjes. Net als vorig jaar selecteerde poppentheater FroeFroe allerlei mooie kindervoorstellingen, dit jaar onder andere in een nieuwe grote theatertent.
Vanaf 18u roept Place Musette de sfeer en gezelligheid van Montmartre op. Elke avond op het meetingpoint Café Koer in het Leopoldpark grasduint een vast huisorkest o.l.v. Derek samen met een gastmuzikant in het rijke repertoire van het Franse chanson.
 

Het volledige programma komt 7 juni online. Vrienden van TAZ kunnen dan tickets boeken. Voor het reguliere publiek opent de verkoop op 12 juni.